latinica  ћирилица
24/03/2018 |  17:30 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Требињска болница у обрачуну са корупцијом

Обрачун са корпуцијом и љекарима који несавјесно обављају свој посао, један је од приоритета за нову управу требињске болнице.

Пацијент и квалитетна здравствена услуга су на првом мјесту, а ако се утврди да неки од љекара примају мито, неће се презати ни од отказа.

За анонимне и личне пријаве, доступно је неколико механизама, а све ће бити разматрано и прослијеђено правосудним органима.

За љекаре који несавјесно обављају свој посао, изнуђују новац или поклоне од пацијената, за оне који се понашају неетички и недолично позиву који обвљају, неће бити мјеста у требињској блоници, одлучни су у новом менаџменту ове установе.

Ово је начин, тврде, да се заштите част и углед професије. 

- Разматрамо пријаве, документујемо доказе и даље их просљеђујемо правосудним органима на поступање. Нама је у интересу да антикоруптвивну кампању убрзамо како би се видјели ефекти овог посла - наводи Борислав Грубач, директор Болнице Требиње.

Пријаве се могу поднијети анонимно путем сандучића који су постављени у болници, на мејл адресу или лично у контакту са особом овлаштеном за тај посао.

Мноштво примједби стигло је у болницу, али и друге адресе, до Градске управе, која даје пуну подршку менаџменту болнице у борби против несавјесних појединаца. 

- Много је жалби, и анонимних и личних, у којима се наводе радње које нису ни етичке ни моралне. Ако се установи да су тачне, поступићемо савјесно, па ако је потребно да неко остане без посла, тако ће и бити - наглашава градоначелник Лука Петровић.

Грађани поздрављају антикоруптивне механизме, али сумњају у резулатате и ефекте пријава, било да су анонимне или личне. 

Надлежни у управи болнице тврде да ће све пријаве озбиљно разматрати, документовати и да ће истрајати у намјери да несавјесни појединци буду санкционисани.

Настојаће, тврде, да здравствене услуге подигну на виши ниво, јер пацијенти имају право на доступно и квалитетно лијечење и бригу.