latinica  ћирилица
24/03/2018 |  17:58 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Дрвар стипендира све студенте!

Федерална општина Дрвар први пут стипендираће све студенте из ове општине који су испунили услов и редовно уписали наредну годину студија. Уговоре о стипендирању потписало је двадесет седам младих Дрварчана. Ово је један од начина за стимулацију младих да остају у Дрвару и помогну у развоју локалне заједнице, истиче руководство општине.

Двадесет седам дрварских студената на прави начин је награђено за добар успјех на студијима. Општинске стипендије од 100 КМ, које ће бити исплаћене у десет једнаких рата, за њих су од великог значаја.

- Долазимо из малог мјеста и финансијска ситуација нам је јако лоша, а у једном граду као што је Бањалука тих 100 КМ ће значити много. Захвалан сам граду на овој подршци - каже Милан Зивлак, студент Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци.

Уз нових двадесет седам, општина Дрвар од раније стипендира још три студента. За ове намјене из општинског буџета издвојено је 30.000 КМ.

- Поред финансијског аспекта који је, наравно, битан свима нама, рекао бих да је још битнија спознаја да неко цијени ваш рад и труд и рачуна на вас у неком наредном периоду - истиче Никола Боснић, студент Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Задржавање младих, образованих и успјешних људи, који су у стању да придонесу развоју Дрвара, један је од главних задатака руководства општине.

- Управо је је наш циљ. Настојима да покушамо и на овај начин да помогнемо младима људима, да им покажемо да општина мисли на њих, да нису сами и да их, на неки начин, стимулишемо да не иду из Дрвара, да се враћају у Дрвар, јер овдје има живота и будућности за све нас - истиче начелник општине Горан Броћета.

У општини Дрвар покренут је низ мјера у циљу одрживог повратка Срба на вијековна огњишта. Уз подршку општинског руководства, недавно је основана омладинска организација. Све породиље у Дрвару добијају додатак од 500 КМ, а након 14 година ускоро ће почети да ради и дјечији вртић.