latinica  ћирилица
24/03/2018 |  20:27 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Додик у Алексинцу: НАТО два пута бомбардовао Србе (ФОТО)

Данас се навршило 19 година од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, које је покренуто без одобрење Савјета безбједности УН.
Додик и Вучић у Алексинцу - Фото: РТРС
Додик и Вучић у АлексинцуФото: РТРС

Државна церемонија обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања СР Југославије, ове године одржана је у Алексинцу, граду великог страдања током НАТО агресије 1999. године.

Снимак можете погледати овдје.

Алексинац- Дан сјећања на жртве НАТО агресије (Фото: РТРС)

На скупу је говорио предсједник Републике Српске Милорад Додик. Комеморацији је присуствовао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Додик је рекао да не смијемо да заборавимо жртве агресије у којој су свјесно убијани цивили, српска дјеца, уништавани споменици културе и инфраструктура.

Предсједник Српске је истакао да су Срби научили да оплакују своје најмилије које су изгубили, али да ће увијек бољети ароганција којом је НАТО два пута напао српски народ који не може да опрости оно што му је чињено.

- Тешко је свима, најтеже онима који су изгубили своје најмилије. НАТО је сматрао врхунцем свог достигнућа да два пута бомбардује Србе- једном у Републици Српској, једном у Србији и да нам нанесе губитке - нагласио је Додик.

Додик у Алексинцу (Фото: РТРС)

Предсједник Српске је рекао да се српски народ у Републици Српској и Србији подигао, обновио свој национални капацитет и да поносно иде напријед.

- Срби данас могу са се поносе, јер имају Србију и Републику Српску - истакао је Додик, додавши да се српски народ увијек борио за слободу, да те нема слободе за Србе без своје државе.

Предсједник Српске је поручио да је Република Српска загледана у Србију.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су у НАТО агресији убијени невини људи, али да Србију и српски народ, упркос бројним страдањима и злочинима над Србима, нико не може да уништи.

- Никада нећемо дозволити да овај злочин буде заборављен - нагласио је Вучић и додао да је један чин бездушја назван "Милосрдни анђео", као да се уништавање може назвати људским.

Вучић у Алексинцу (фото: РТРС)

- Шта да кажемо када су нам убили 2.500 људи у тачно 2.500 напада - рекао је предсједник Србије и упитао како људима објаснити да је неко из чиста мира убијао.

Нагласио је да је убиство у Алексинцу било намјерно, као и да је бомбардовање било са јасном намјером да се убијају људи, али и војници и полицајци.

- То је био циљ, то је била цијена да би они побиједили, како су они рекли, зло - рекао је Вучић и додао да је то "зло" била борба српског народа за слободу.

Алексинац- Дан сјећања на жртве НАТО агресије (Фото: РТРС)

За 78 дана агресије, до потписивања Кумановског споразума, 1.150 авиона НАТО пакта 12 земаља свијета, извршило је 2.300 удара на војне и цивилне објекте. Коришћено је 37.000 касетних бомби, забрањених Женевском конвенцијом и око 15 тона муниције са осиромашеним уранијумом.

У операцији названој "Милосрдни анђео" погинула су 462 војника, док је страдало више од 2.000 цивила. Готово да нема града у Србији који се током 11 недјеља напада није нашао бар неколико пута на мети НАТО бомбардера. Процијењена штета уништених мостова, фабрика, енергетских и инфраструктурних објеката , медијских кућа и стамбених јединица износи од 30 до 100 милиона долара.