latinica  ћирилица
28/03/2018 |  21:38 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

Проглашени најуспјешнији у привреди Српске

Компанија Боксит Милићи најуспјешније је велико привредно друштво Републике Српске.
Избор најуспјешнијих у привреди Српске - Фото: РТРС
Избор најуспјешнијих у привреди СрпскеФото: РТРС

Пасс Бањалука и Махагони Источно Сарајево добитници су првих награда за најуспјешније средње и мало привредно друштво, саопштено је на манифестацији Избор најуспјешнијих у привреди Српске, коју је вечерас у Бањалуци организовала Привредна комора Српске.

Избору најуспјешнијих привредника присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић, представници законодавне власти Српске, институција на нивоу БиХ, привредници, те представници културног и јавног живота Српске.

У категорији великих привредних друштава друга награда припала је предузећу Дрвопродекс Бањалука, а треће Хемијска индустрија Дестилација из Теслића.

У категорији средњих привредних друштава друго и треће мјесто мјесто припало је компанијама Браво студио Бањалука и Хидраулика-флекс Лакташи.

У категорији малих привредних друштава најуспјешнији су предузећа ММБ-Инекскооп Шамац, Белт Бањалука, Љбиље из Љубиња и Полигарден из Бањалуке.

Признања у категорији за најзначајнију инвестицију и допринос запошљавању добиле су компаније Сим техник из Котор Вароша, Дермал-Р Котор Варош и Стеко центар Бијељина. Привредни развој једне земље директно је везан за раст извоза. У овој категорији најуспјешнији су Алумина из Зворника, Рудник и термоелектрана Станари и Оптима група из Бањалуке.

У категорији за допринос развоју корпоративне друштвене одговорности признање су добили Витинка из Козлука, М:тел из Бањалуке и Бањалучка пивара.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да Српска биљежи позитивне резултате у привреди који су остварени у сложеним политичким приликама у БиХ и упркос недовољној заштити домаће производње. Ђурић је поручио да је у односу на исти период 2016. године, остварен раст индустријске производње за 1,2 одсто, те повећање производње прерађивачке индустрије за 6,2 одсто, као и раст запосленост у прерађивачкој индустрији за четири одсто. Забиљежен је и раст извоза за 21, 2 одсто.

Додијељене су и награде предузећима на чијем челу су жене. Признањима за жене у привреди, Привредна комора настоје да жене подстакну да промовишу женско предузетништво. Најуспјешније жене у претходној години су директор компаније Свислајон индустрија алата Требиње Бранка Ратковић, директор компаније Милтекс из Бањалуке Вишња Поповић и Мира Лазић, директор компаније Сана Елвис из Новог Града.

Посебна признања у области туризма добили су Град сунца Требиње, за најбољи туристичлки пројекат у 2017. години. За развој бањског туризма признање је уручено Бањи Кулаши, а у области здравственог туризма Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

Посебна признања додијељена су привредним друштвима Фагус група Котор Варош, Голд МГ Доњи Жабар и Нова банка Бањалука.