latinica  ћирилица
03/04/2018 |  13:41 ⇒ 04/04/2018 | 07:31 | Аутор: РТРС

Вучић: Пет милиона евра за општине и градове у Српској

У Београду је данас одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

Вучић је, на конференцији за медије након састанка, рекао да је разговарано о даљој подршци коју Србија може да пружи Републици Српској.

Истакао је да ће Србија издвојити пет милиона евра помоћи за општине и градове у Српској.

Усаглашено је да пет милиона евра буде распоређено на 15 општина и градова (Приједор, Нови Град, Козарска Дубица, Градишка, Челинац, Мркоњић Град, Пелагићево, Бијељина, Соколац, Братунац, Зворник, Источна Илиџа, Вишеград, Ново Горажде, Требиње) и то за конкретне пројекте. 

Такође, Србија ће издвојити 500.000 евра за подршку програму самозапошљавања лица до 35 година старости у Српској, те 500.000 за православне храмове у Федерацији БиХ.

Најавио је да ће са Додиком у понедјељак, 9. априла, посјетити Требиње и да ће видјети како се може омогућити развој.

Вучић је захвалио предсједнику Српске за подршку у очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије. 

Предсједник Српске је захвалио за још једну конкретну помоћ Србије, рекавши да је Српска обрадована овом добром вијешћу.

- У условима када реализујемо пројекте финансиране средствима претходне помоћи Србије, грађане Српске обрадоваће нова помоћ и подршка - рекао је он.

Додик је истакао да ће Србија, захваљујући овој помоћи, бити присутна у свакој општини и граду Српске.

- Неће бити битно у којој локалној заједници је која партија на власти. Сви су обухваћени овим програмом - истакао је Додик.

Навео је да ће се ићи ка рјешавању дугорочних комуналних, образовних и инфраструктурних проблема, те да је ову нову траншу помоћи иницирао председник Србије.