latinica  ћирилица
03/04/2018 |  16:42 | Аутор: СРНА

Све боље позиционирање Српске као туристичке дестинације

Позиционирање Републике Српске на тржишту као туристичке дестинације посљедњих година даје боље резултате, што потврђују званични статистички подаци о броју долазака и ноћења страних и домаћих туриста, те повећање средстава по основу боравишне таксе, изјавила је помоћник министра за туризам и угоститељство Републике Српске Драгана Ристић.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

"Крајњи резултат промотивних активност претходних година су повећање броја долазака и ноћења туриста, што је утицало да средства прикупљена по основу уплате боравишне таксе, која се користе искључиво за промоцију туристичких потенцијала на нивоу цијеле Републике Српске, у 2017. износе 1.175.509 КМ", рекла је Ристићева Срни.

Она је појаснила да су у односу на 2016. годину средства прикупљена по основу уплате боравишне таксе већа за 12 одсто, а у односу на 2015. годину за 20 одсто.

Ристићева истиче да је у односу на претходну годину у Источном Сарајеву, Требињу и Добоју дошло до значајног повећања овог јавног прихода.

Током 2017. године у Републици Српској забиљежено је 344.659 долазака, а остварено је 794.534 ноћења, што је за 6,4 одсто више долазака и 7,3 одсто више ноћења у односу на претходну годину.

Број долазака домаћих туриста у 2017. години у односу на 2016. годину је повећан за 1,3 одсто, док је број долазака страних туриста повећан за 11,7 одсто.

Број ноћења домаћих туриста већи је за три одсто, а број ноћења страних туриста је већи за 11,7 одсто. "Наиме, туристи који су долазили у Републику Српску у 2017. години су просјечно остајали 2,31 ноћи, што је више за 0,02 одсто у односу на 2016. годину", додала је Ристићева.

Највеће повећање броја ноћења евидентирано је у бањским мјестима 13,7 одсто, затим планинским 5,8 одсто и осталим туристичким мјестима 4,2 одсто.

"Просјечна дужина боравка туриста је била највећа у бањским мјестима, што потврђује податак да је један турист који је дошао у неку од бања у просјеку остао 5,1 ноћ", навела је Ристићева.

Она је прецизирала да је највећи број страних туриста дошао из земаља окружења и то Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Македоније, док се по броју долазака страних туриста из осталих земаља истиче Турска, Аустрија, Њемачка, Италија, Пољска, САД, Велика Британија, Мађарска, Пољска, Русија, Кина.

Као и претходних година највећи број ноћења, поред домаћих туриста, су остварили гости из региона Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе, који су забиљежили 40 одсто ноћења од укупног броја остварених ноћења страних туриста, док се од осталих европских земаља истичу Турска, Аустрија, Италија, Њемачка и Холандија.

Ристићева је истакла да су највећу посјету страних туриста забиљежила туристичка мјеста која посједују атрактивне климатске и културно-историјске факторе, ријечна и језерска мјеста, а затим слиједе планинска мјеста и бањска мјеста.

Највећи број ноћења остварен је у хотелима.