latinica  ћирилица
05/04/2018 |  16:42 ⇒ 06/04/2018 | 08:47 | Аутор: РТРС

Први састанак Имплементационог одбора Владе и Уније удружења послодаваца

У Бањалуци је данас одржан први састанак Имплементационог одбора Владе и Уније удружења послодаваца, с циљем праћења реализације мјера дефинисаних Меморандумом о заједничким политикама закљученим крајем прошле године.

Закључено је да је већина планираних мјера за први квартал ове године реализована, или је у постпуку реализације. То је почетак реализације трогодишњег плана, чији је циљ опоравак привреде, фискална консолидација и опоравак јавног сектора.

"Циљ је да оснажимо и растеретимо привреду и реални сектор, побољшамо положај радника и послодаваца и путем нових запошљавања зауставимо одласке квалификоване радне снаге", навела је Голићева

За послодавце је најважнија мјера, која је планирана у првом кварталу, регулисање дуговања Фонда здравственог осигурања према послодавцима, по основу боловања радника дужих од 30 дана. У наредних 10-ак дана двије стране би требало да потпишу Протокол, којим ће бити регулисано измирење свих обавеза фонда до краја јуна.

Из Владе су истакли да је реализовано неколико мјера. Усвојени су Закон о измирењу новчаних обавеза у пословним транскацијама и Акциони план запошљавања, а у наредном периоду фокус ће, кажу, бити на конторли провођења закона. С тим циљем, биће изабран нови Одбор за праћење пореских питања и проширено Координациони тијело за инспекцијски надзор.

Ипак, за послодавце најважније питање остаје смањење опорезивања рада. Благо смањење очекују до краја ове године, али за озбиљнија растерећења потребне су, кажу, и озбиљније реформе. Имају и конкретан приједлог.

"Оно што смо договарали јесте да, ако будемо имали повећан приход од пореза и доприноса, да се у складу с тим износом на крају године смање порези и доприноси", рекао је Шкребић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Драгутин Шкребић додаје да је повећање стопе ПДВ-а дио и реформске агенде, али да то није реално очекивати до краја ове године. Наредни састанак најављен је за крај априла, када бисмо, како је најављено, могли чути и неке конкретније мјере.