latinica  ћирилица
06/04/2018 |  10:54 ⇒ 07/04/2018 | 09:13 | Аутор: РТРС

Цвијановић: У БиХ не постоји потребан ниво разумијевања

У БиХ не постоји потребан ниво размумијевања између народа, а томе су допринијели и међународни представници својом тенденциозном политиком усмјереном против Републике Српске, изјавила је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић за француску ТВ Либерте. Цвијановићева је рекла да је политика Владе Српске мир и стабилност, који су основ за будући економски развој.

Покренути привредну активност у Републици Српској данас је много лакше и једноставније него у Федерацији БиХ, тврди предсједница Владе Српске и додаје да за три дана, на једном мјесту, сваки потенцијални привредник може покренути своју компанију, а да ће модернизација овог процеса бити настављена и даље.

Цвијановићева је рекла да се Република Српска налази на граници Европске уније, те да смо своје законодавство готово у потпуности ускладили са европским.

- Морам рећи да смо ми били изложени страшним притисцима, не само политичким, него и финансијским и економским. Морамо да разумијемо да смо ми, и поред притисака који су долазили из политичког Сарајева и из дијелова међународне заједнице, управо тиме што смо усмјерени да јачамо Републику, успјевали да биљежимо добре резултате - навела је премијерка Српске за ТВ Либерте.

Кључ успјеха, каже Цвијановићева, јесте боља координација свих у оквиру Босне и Херцеговине, а не наметање рјешења која би угушила нечију аутономију зарад јаке централне власти.

- Онда кад разумијемо да свако треба да има свој простор за дисање у оквиру Босне и Херцеговине, и будемо се на тај начин понашали према БиХ, онда ћемо боље размјети ствари и доносити боља рјешења - истиче Цвијановићева.

Предсједница Владе је напоменула да је током њеног петогодишњег мандата било тешких ситуација по Републику Српску, попут оне 2014. за вријеме великих поплава. Брзина обнове показала је моћ Српске, али и њених институција, тврди Цвијановићева и додаје да је Влада Српске отворена и спремна за сарадњу.

- Мислим да смо много урадили и не желим да звучим наивно. Биће још много изазова пред Републиком Српском у наредном периоду, али постизаћемо добре резултате. Кад кажем да сам задовољна са посљедње двије године, то је дефинитвно јер смо након тих изазова успјели да биљежимо одличне резултате, а и 2018. показује такав тренд - наглашава премијерка Српске.

Цвијановићева је рекла да Српска биљежи рекордне показатеље када је ријеч о запослености и покирвености увоза извозом. Говорећи о недавно одржаном Форуму дијаспоре, Цвијановићева је рекла да види огромне могућности и потенцијале у сарадњи са нашим људима широм свијета.