latinica  ћирилица
09/04/2018 |  10:53 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Оштра Лука: Духовно саборовање у Храму Христа Спаситеља (ФОТО)

У Саборном храму Христа Спаситеља у Оштрој Луци, на Васкршњи понедјељак одржано је Духовно саборовање, чиме је уједно и прослављена слава храма, за који кажу да је по димензијама највећи православни храм у долини ријеке Сане, од Приједора до Кључа..

Овим поводом, јутрос је у оштролучком храму, Свету архијерејску литургију служио епископ бихаћко-петровачки Сергије, уз епархијско свештенство. Поручено је, Васкрс је нови почетак и побједа добра над злом.

Васкрсење Христово, традиционално, као и сваког Васкршњег понедјељка, уз духовно саборовање, славу храма и свету архијерејску литургију у храму Христа Спаситеља у Оштрој Луци, на једном мјесту окупило је православне вјернике. Мјештани кажу, овај празник зближава људе. 

"Један диван догађај, као и сви остали православни празници. Овдје се народ окупља. Требало би да зближи људе, да дођу, да саслушају ту литургију. Једноставно да буду ближи", рекла је мјештанка Оштре Луке Драгица Маријановић.

Оштра Лука - Духовно саборовање

Духовно саборовање и слава храма су међу најважнијим духовним догађајима на овом подручју. Симболика Васкрса су нови почетак и побједа добра над злом.

"Да граде мир међу собом, мир међу људима, љубав према људима, а када имају љубав према људима, онда ће свакако имати и љубав према богу", навео је парох оштролучки протојереј -ставрофор Петар Миловац.

"Човјек је ставорен за вјечност, није створен да умире, него је створен да живи и то је господ показао својом неизмјерном љубављу, дошавши на овај свијет, родивши се од нас и побиједивши опет своје крсне смрти, побиједивши једном за свагда, зло, тј. демона гријех демона и ђавола и отворио поново врата раја човјеку", нагласио је епископ бихаћко-петровачки Сергије.

Градња храма Христа Спаситеља у Оштрој Луци почела је прије 12 година, али још није завршена. 

"Што се тиче овог храма, овдје су у току радови, конкретно унутрашње уређење храма. У скоријем вријеме ћемо, ако бог да, почети са израдом иконостаса, који је неопходан овдје", изјавио је парох оштролучки протојереј -ставрофор Петар Миловац.

Због димензија, за овај храм са пет купола, кажу да је највећи православни храм у долини ријеке Сане, од Приједора до Кључа.