latinica  ћирилица
10/04/2018 |  16:20 ⇒ 11/04/2018 | 12:06 | Аутор: РТРС

ВУЧИЋ И ДОДИК У ТРЕБИЊУ - Велики дан за Српску (ВИДЕО)

Предсједник и премијерка Српске Милорад Додик и Жељка Цвијановић, градоначелник Лука Петровић, али и неколико хиљада Требињаца, дочекали су предсједника Србије Александра Вучића. И ова посјета била је у знаку реализованих, али најављених нових пројеката и милионских улагања у Херцеговину. У Требињу се окупио велики број грађана којима су се на Тргу слободе обратили предсједници Српске и Србије.

16.04... Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да народ Српске воли и поштује Србију, као што Србија воли и поштује Српску и њен народ.

- Нисам ни сањао да ће овдје да ме дочека више хиљада људи и бескрајно вам хвала на томе. Најрадије бих заплакао од среће. Драго ми је што толико волите и поштујете Србију, баш онолико колико ми поштијемо и волимо Републику Српску - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да власти Србије испуњавају своја обећања, да је Србија финансијски дисциплинована и да је у прилици да помогне Српској. 

- То смо урадили прво са првих пет милина, када су биле поплаве у Српској, па послије са других пет. Србија је данас стабилнија и може помоћи и борићемо се да помогнемо још. Издвојићемо пет милиона КМ за завршетак пројекта Тјентиште-Фоча, четири милиона КМ за Стари Град, 800.000 КМ за Мркоњиће, те 600.000 КМ за водовод у једном херцеговачком селу - истакао је Вучић и додао да је за изградњу вртића "Србија" издвојено два милиона КМ.

Вучић је обраћање завршио ријечима краља Александра који је, приликом посјете Требињу, рекао да је то град хероја, мученика и пјесника.

- Ми много волимо Републику Српску, а вама бескрајно хвала што волите Србију - закључио је предсједник Србије.

16.00... Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је посјета предсједника Србије велики дан за Републику Српску. Додик је истакао да је Вучић сарадњу Србије и Српске, кроз Споразум о специјалним везама, подигао на један виши ниво.

- Чињеница је да смо ми један народ који живи једном душом и једним срцем. Посљедњих година је наша сарадња најбоља. Увијек је било помоћи, али никада овако као сада. Власт Србије, предвођена Вучићем, подарила је Српској многе пројекте - рекао је Додик и захвалио Вучићу на подршци и помоћи.

15.55... Градоначелник Требиња Лука Петровић поздравио је присутне, изразивши задовољство посјетом предсједника Србије и Српске овом граду.

- Нисмо дошли са ријечима, већ са дјелима. Оно што је најважније за Херцеговину јесте јединство два предјседника и Републике Српске и Србије.

15.45... Делегације Србије и Српске посјетиле су и продавницу домаћих производа Херцеговачка кућа.

Обилазак Херцеговачке куће (Фото: РТРС)

15.35... Велики број грађана окупља се на Тргу слободе, очекује се обраћање Додика и Вучића.

Требиње: Велики број грађана на Тргу (Фото: РТРС)

Делегације Србије и Српске отвориле су Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Републике Србије. Обишли су и Саборни храм Светог Преображења Господњег.

Вучић, Додик, Цвијановић и Петровић претходно су посјетили локацију у требињском насељу Горица у којем се гради вртић "Србија", чију градњу финансира Србија са око милион КМ.

Вучић, који је први пут у званичној посјети Требињу, истакао је да је ово само један од пројеката који Србија финансира на подручју Херцеговине. Додао је да му је посебно драго што је Србија уложила средства у изградњу модерног вртића капацитета 80 дјеце.

Вучић је нагласио да је пресрећан што се данас налази у Требињу, једном од најљепших градова Српске, те да је пријатно изненађен великим бројем дјеце која су га дочекала узвицима "Србија" и заставама Србије и Српске.

Вучић је захвалио Додику, Цвијановићевој и Петровићу што воде бригу о свом народу и развоју Републике Српске.

- Додик се бори свом снагом за свој народ и за Републику Српску - нагласио је Вучић, додавши да је у сталној комуникацији са предсједником Српске који му је и представио пројекте које је Србија прихватила да финансира.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да посјета предсједника Србије Требињу говори о његовој опредијељености да помогне становницима Херцеговине и Српске. Захвалио је Вучићу и Влади Србије на досадашњим улагањима, као и најављеним пројектима који ће још јаче повезати Србију и Српску.

- Ово је прва транша помоћи, а недавно смо договорили и пројекте друге транше. Помоћ Србије, која највише у региону промовише мир и стабилност, за нас је врло значајна - истакао је предсједник Српске, наводећи да ће захваљујући овим средствима бити реализовани значајни пројекти на подручју Републике.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је задовољство данас дочекати највише званице Српске и Србије на локацији гдје би за мјесец дана требало да буде изграђен вртић. Изразио је захвалност руководству Српске и Србије што чине све да повежу Српску и Србију и да помогну Херцеговини.

Додик, Вучић и Цвијановићева обишли су и винарију Вукоје, гдје су присуствовали вечери на којој су били и начелници свих општина Источне и Старе Херцеговине и дијела Подриња, те бројни привредници из ове регије.