latinica  ћирилица
12/04/2018 |  11:30 | Аутор: СРНА

Западни медији промијенили тон: Беспотребна ескалација кризе

Западни медији су промијенили тон у праћењу заоштравања односа између Русије и САД због Сирије и сада већина њих сматра да је ескалација кризе беспотребна, преноси "Спутњик".
Новинари  (илустрација/N1) -
Новинари (илустрација/N1)

Агенција АП пише да је бивши амерички предсједник Џими Картер упозорио актуелног предсједника Америке Доналда Трампа на опасност од било каквих војних акција против Сирије, Русије и Сјеверне Кореје, наводећи да се "моли да Америка живи у миру".

Француски медији сматрају да је америчка пријетња напада на Сирију покушај да се Русија казни за успјехе у међународној политици. Лист "Фигаро" је сигуран да је Француској боље да се повуче.

Према мишљењу француског аналитичара Каролин Галактерос, прави циљ саопштења о Сирији је да се казни Русија за њене успјехе на међународној сцени и успостављање мира у Сирији, те да исти циљ има и "случај Скрипаљ".

Британски медији упозоравају премијера Терезу Меј да не прави исхитрене кораке, а посланици Конзервативне партије препоручили су јој да не предузима никакве мјере без дозволе парламента.

Већина Британаца је против учешћа у војној операцији у Сирији. Резултате анкете је објавио "Скај њуз", преноси "Спутњик".

Становнике су питали "да ли Лондон треба да се придружи САД у интервенцији у Сирији, ако ће то довести до конфликта са Русијом"?

Скоро половина испитаника - 48 одсто, изјавила је да је против ескалације, 13 одсто не зна како би требало да поступи Мејова, док 11 одсто није подржало ниједну опцију. За бомбардовање Сирије је било 28 одсто испитаника.

О нелогичним акцијама Трампа пишу и амерички медији. "Фокс њуз" подсјећа на Трампову одлуку да повуче војску из Сирије. Они сматрају да би након саопштења о наводном хемијском нападу у Думи, Трамп могао да се предомисли - тада би САД тамо остале неко дуже вријеме.