latinica  ћирилица
12/04/2018 |  15:57 ⇒ 13/04/2018 | 07:45 | Аутор: СРНА

Додик: Органи БиХ нису ништа урадили у вези са законом о Уставном суду

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да органи БиХ, прије свега Предсједништво БиХ, ништа нису урадили у вези са питањем доношења закона о Уставном суду БиХ.

Он је нагласио да је Република Српска раније тражила да се донесе закон о Уставном суду БиХ, чиме би било ријешено питање страних судија у овом суду.

"У наредној години мора да се ријеши питање Уставног суда БиХ и то може само активном улогом чланова Предсједништва БиХ, парламента БиХ и ентитетских влада, прије свега Владе Српске и Народне скупштине Српске. То ће бити један од приоритета и од тога нисмо одустали", истако је Додик.

Он је навео да су представници Српске у заједничким институцијама могли да одбију стављање на дневни ред било којег другог питања, док ово не буде ријешено.

"Другог начина нема. Овако видимо Иванић пропушта све, и што је у интересу муслимана - може на дневни ред, а што је у интересу Срба - не може и онда кажу Додик је строг, а Иванић је наводно толерантан. Овдје није ријеч о томе, већ о заштити српских националних интереса", истакао је Додик.

Он је рекао да је Уставни суд БиХ мјесто политичких одлука које креирају "накарадан" политички систем и најчешће на штету Српске.

"Тамо имамо једног слабог члана испред Републике Српске, који није урадио много битних ствари за Српску", рекао је Додик новинарима у Модричи.

Коментаришући састанак предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и других званичника СДА са челницима Исламске вјерске заједнице, предсједник Српске је навео да је Изетбеговић показао да му је најважније муслиманско окупљање у Сарајеву и да су доносили закључке искључиво за њихов интерес.

"Апострофирали су негативан однос према Републици Српској и ономе што она ради, говорећи како је незавидан положај Бошњака у Српској, не осврћући се ниједном ријечју на чињеницу да од Дејтонског споразума положај Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ није адекватан и да у Дому народа парламента ФБиХ немате заступљеност Срба, да у судовима, које су вјештачки створили на нивоу Сарајева, суди се Србима по неким строжијим законима, муслиманима по блажим законима", истакао је Додик.

Он је нагласио да Изетбеговић пласира лажи и да својим "исламско-отоманским центром жели да врати те вриједности на простор БиХ".

Предсједник Српске је рекао да је очекивао да ће Иванић реаговати на то, али, као и обично, није ништа рекао.

"Одбацујем, прије свега, форму окупљања на тај начин. Нама не треба да политичари и представници Исламске заједнице из Сарајева држе предавање о томе шта се ради у Српској. Стога је важно да се огласе сви и да будемо јединствени у одбацивању било каквих инсинуација за Српску", поручио је Додик.

Он је додао да је јасно зашто се на нивоу органа БиХ не разговара о Уставном суду БиХ, с обзиром на то да се не реагује на овакве Изетбеговићеве састанке и закључке.

"Муслимани желе да задрже Уставни суд БиХ све док им не поравна систем какав они хоће, а сматрам да смо близу да одбацимо Уставни суд као мјесто прихватљивих одлука", навео је Додик.