latinica  ћирилица
16/04/2018 |  18:39 ⇒ 17/04/2018 | 08:00 | Аутор: РТРС

Бх. законодавци припремају: Видео-камере и отисци прстију на гласачким мјестима

За сутра је најављена сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, на којој би требало да буде разматрана измјена Изборног закона у области електронске контроле бројања гласова.

Док су једни за, други тврде да би такав начин гласања у изборном дану могао изазвати хаос, али и нелагоду код гласача.

Огњен Тадић, чији би глас могао да буде пресудан, нема дилему. За њега су прихватљиви: оптички уређаји за скенирање листића, камере у просторијама за гласање и биометријски читачи отисака прстију.

- Ја сам давно рекао да ћу гласати за тај закон. Не знам откуд спекулације у том смислу. Дакле, ја ћу гласати за тај закон, као што сам и раније објавио више пута - каже Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

СНСД није против модернизације, али јесте против брзоплетог увођења модела који би могао проузроковати хаос у дану избора, каже портпарол ове странке Радован Ковачевић. Не искључује опцију да неко на овај начин ствара услове за поништавање изборних резултата. Проблематичана је, каже Ковачевић, и процедура у којој ће бирач добити листић тек након што му у лаптопу електронски буде очитан отисак прста.

- Да гласате и затим тај листић на којем је елетронски очитан ваш отиска прста скенирате, па да неко зна за кога сте и како сте гласали. Сматрамо да је то озбиљан проблем - поручио је Ковачевић.

Да су најмање двије предложене технолошке новине супротне закону, још од усвајања текста у Представничком дому, тврде и представници Агенције за заштиту личних података БиХ.

- Праћење људи изазвало би код њих нелагоду јер то онда и не били слободни избори у смислу слободе осјећаја да учествујете у нечему што је демократија - напоменуо је Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података у БиХ.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић сматра да за овај начин гласања нема ни новца. Опремање више од 5.000 бирачких мјеста коштало би, каже, много више од предвиђених 13 милиона марака. Пита се, како обезбиједити новац, ако је буџет заједничких институција БиХ одавно усвојен.

- Када би се гледало формално-правно то задовољство би коштало, не како се наводи 13 милона већ готово сви процјењују и у ЦИК преко 150 милиона КМ - нагласио је Новић.

СНСД указује да је недопустиво "дићи руку” за текст који нема подршку ни Агенције за заштиту личних података, ни Савјета министара ни Централне изборне комисије.
Извјесно је да ће за ове промјене гласати петоро бошњачких делегата, независни кандидат Огњен Тадић и посланици СДС-а и ХДЗ-а “деведесетке” јер су њихове колеге текст подржале и у Представничком дому. Буде ли сједница одржана и буде ли тако, добијамо нова изборна правила. И то само двије седмице прије расписивање избора.