latinica  ћирилица
18/04/2018 |  07:23 ⇒ 11:45 | Аутор: РТРС

Дани сјећања- подсјећање на страдање српске дјеце

У оквиру манифестације Дани сјећања, посвећене страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку вечерас у 18.00 часова у бањалучком Мултиплексу Палас биће приказан филм "Дианина деца" ауторке Слађане Зарић, у продукцији Радио-телевизије Србије.

У оквиру ове манифестације, данас ће у Епархијском културном центру у Бијељини, с почетком у 18.00 часова, предавање одржати аутор књиге "Дневник ратног хирурга" Миодраг Лазић, а биће приказан и истоимени документарни филм у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, у сарадњи са Удружењем дјеце погинулих бораца Насљеђе из Бијељине.

Сутра ће у 11.00 часова бити одржан историјски час у Пребиловцима за средњошколце из Требиња, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Републичким педагошким заводом и Епархијом захумско-херцеговачком и приморском.

Истог дана у зворничком Дому омладине у 19.00 часова биће приказан документарни филм "Споменко на вјечној стражи" аутора Миле Савића, у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом и Домом омладине Зворник.

Манифестација Дани сјећања биће завршена академијом "Дјецу вам нећу опростити" у Културном центру Источно Ново Сарајево у 20.00 часова. Носилац активности је Основна школа "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева.

У оквиру Дана сјећања, синоћ је у Бањалуци одржана меморијална академија "Свако дијете - небо на земљи" - централни догађај овогодишње манифестације посвећене страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку.

Манифестацију Дани сјећања, која ће трајати до 19. априла, организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Низом активности у Бањалуци, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Зворнику и Пребиловцима, Центар подсјећа на страдање српске дјеце у Првом и Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском рату.