latinica  ћирилица
18/04/2018 |  09:27 ⇒ 09:27 | Аутор: СРНА

Средњошколци да се пријаве за израду апликације "Водич кроз занимања"

Министарство просвјете и културе Републике Српске позива средњошколце да се до краја ове седмице пријаве на конкурс за израду андроид апликације под називом "Водич кроз занимања".
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Првенствени циљ ове активности је промоција занимања у средњим школама у Републици Српској, речено је Срни у Министарству.

"Конкурс је расписан с циљем промоције занимања која ученици основних школа у Републици Српској могу да упишу од школске 2018/2019. године, али и с циљем приказа плана уписа у свакој средњој школи", навели су из Министарства.

Апликација ће садржавати опис сваког конкретног занимања и додатне информације, као што су степен сложености, предмети који се изучавају, могућност наставка школовања, потребе на тржишту рада, статистике Завода за запошљавање Српске, што ће олакшати избор занимања и упис у средње школе.

Пожељна је и употреба фотографија или краћих видео-исјечака који би приближили занимања ученицима основних школа.

"Министарство намјерава да изабере пет најбољих тимова који би учествовали у финалном презентовању апликација стручном жирију у Бањалуци, након чега ће жири изабрати најбољу апликацију, а њеним ауторима обезбијеђене су вриједне награде, као и утјешне награде осталим учесницима финала", поручили су из Министарства.

Изабрана апликација биће доступна свим ученицима основних школа и њиховим родитељима путем "Гугл плеј маркета".

Крајњи рок за пријаву школа је 20. април, а радове треба доставити до 4. маја.