latinica  ћирилица
18/04/2018 |  12:07 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Зворник постао "омиљена рута" мигрантима

Зворник је посљедњих мјесеци постао једна од главних транзитних рута илегалних миграната са Блиског истока који се на разне начине, покушавају домоћи западне Европе. Из дана у дан, број откривених миграната-све је већи.

Према званичним подацима, од почетка године на подручју Зворника у илегалном преласку откривено је 256 миграната, а спријечен је улазак још 269. Само у првој половини априла откривено је 79 миграната који су прешли из Србије у Зворник.

"Преузимамо активности да спријечимо колико можемо тај број и сведемо на неку прихватљиву мјеру. Мислим да је ситуација још под контролом иако су рапидно увећани статистички подаци по питању илегалних миграција од прошле године до данас", рекао је Мирел Имамовић, командир јединице Граничне полиције БиХ, Зворник.

Мигранте заједничким снагама откривају Гранична полиција БиХ и Полицијска управа Зворник. Највише их је откривено у пограничним зворничким селима и углавном је ријеч о млађим мушкарцима без докумената, а у ријетким случајевима о женама и дјеци.

"Не смијемо занемарити чињеницу да се у групама може налазити неко ко има неке радикалне ставове или слично. До сада нисмо имали таквих података", истакао је Имамовић.

Након што буду откривени, у складу са Законом о странцима, мигранти се шаљу у бијељинску Службу за послове са странцима на даље поступање. У 95 одсто случајева траже политички азил, бивају смјештени у Азилантски центар у Делијашу, а након што добију азил, своје кретање настављају до Велике Кладуше са намјером да уђу у Хрватску.

У Градској управи нису срећни што је Зворник постао "омиљена рута" лица са Блиског истока. Највише их је из Либије, Сирије, Алжира, Марока и Туниса.

"Апелујемо на Граничну полицију да чува границу. Будимо присебни, кад већ пређу нахранимо их, навикли су људи на нашим просторима шта значи неко ко је остао без свог дома", поручио је Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Полицијска управа Зворник и Гранична полиција БиХ апелују на грађане да ако примјете било каква сумњива лица која се крећу саобраћајницама или се сакривају у напуштеним објектима, да обавезно обавијесте полицију на бепслатан број телефона 122.