latinica  ћирилица
18/04/2018 |  14:00 | Аутор: СРНА

Малешевић: Уџбеници историје без садржаја који вријеђају друге народе

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас у Бањалуци да ће се у уџбеницима из предмета Историја налазити одређене чињенице о дешавањима на простору БиХ у периоду од 1990. до 1995. године, али не и садржај којим се вријеђају остала два конститутивна народа или националне мањине.
Дане Малешевић - Фото: СРНА
Дане МалешевићФото: СРНА

Малешевић је навео да ће аутори уџбеника Историје за девети разред основне школе и трећи и четврти разред Гимназије морати да поштују препоруке Савјета Европе и Унеска из 2005. године, којима је предвиђено да се догађаји из протеклог рата не интерпретирају дјеци на начин који шири мржњу и ствара непријатељство.

- Нема слободне интерпретације, нити да се кроз уџбеник Историје вријеђају други народи или националне мањине, али се одређене чињенице морају презентовати да би дјеца имала појма шта се догађало на овим просторима од 1990. до 1995. године, али и у Србији 1999. и 2000. године - рекао је Малешевић новинарима.

Он је истакао да се и представник ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон негативно изјаснио у вези са увођењем одређених садржаја у наставне планове и програме Тузланског и Кантона Сарајево.

Власти у овим кантонима одлучиле су да ученике основних школа уче о томе да су Срби агресори и да су починили геноцид и етничко чишћење над Бошњацима у Сребреници.