latinica  ћирилица
18/04/2018 |  15:34 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

Голић: Влада води рачуна о свакој општини

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић изјавила је да ће Влада Републике Српске и даље улагати у Козарску Дубицу и сваку општину Српске.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

"Влада води рачуна о све и једној општини, а првенствено о привредном развоју на територији цијеле Републике Српске", изјавила је Голићева након разговора са начелником општине Козарска Дубица Раденком Рељићем и осталим званичницима те општине.

Она је додала да ће у Козарској Дубици посјетити објекте Основне Школе "Свети Сава" и Дјечијег вртић "Пчелица" који су обновљени у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност" који је спровело Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

"Добро знате у каквом стању су били ти објекти, а у каквом стању се данас налазе. Та инвестиција била је вриједна око милион марака. Дакле, оно што је обећано, то је реализовано", изјавила је Голићева.

Оне је потврдила да је са начелником Рељићем разговарала о неизбјежној теми изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

"Сви смо у истом строју и сви ћемо заједно, надам се, допринијети да Влада Хрватске одустане од те идеје, јер све претпоставке говоре да оно што су наумили, оно што желе, апсолутно није реално нити изводљиво и са аспекта заштите животне средине и живота људи који живе на овом простору", нагласила је Голићева.

Она је прецизирала да је Влада Републике Српске донијела одлуку о претходној заштити Парка природе "Уна" и изразила очекивање да ће то допринијети да Влада Хрватске изнађе другу локацију и да тамо гради.

"Разговарали смо и о легализацији бесправно изграђених објеката и Нацрту закона о уређењу простора, односно о скраћивању одређених процедура како би олакшали привредни амбијент, јер морамо ићи у корак са европским нормама, односно омогућити сваком човјеку и сваком појединцу, сваком правном субјекту који жели да инвестира и гради, да те процедуре буду што краће, а да се циљ постигне", рекла је Голићева.

Она је најавила да ће у склопу пројекта "Енергетска ефикасност" у Козарској Дубици бити енергетски опремљен и објекат Дома здравља у тој општини и служба Хитне помоћи.

"То су објекти који ће имати приоритет у наставку овог пројекта, а начелнику и његовим сарадницима смо саопштили које су то процедуре које мора испоштовати и први енергетски прегледи и прелиминарна процјена биће реализована у наредних неколико дана", најавила је Голићева.

Она очекује да ће општина Козарска Дубица наставити тренд развоја јачањем привредне структуре и отварањем нових инвестиција, уз лакше и брже процедуре које треба омогућити да би сваки инвеститор био задовољан.

Голићева је навела да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију планира да по основу захтјева социјалних категорија и начелника одређених општина продужи процес легализације, који је трајао до 31. децембра 2016. године.

"Циљ са претходним законом је постигнут са 75 одсто, а надам се да ћемо до прве наредне сједнице Народне скупштине припремити овај закон и продужити рок како би свака општина могла да развија своју територији", објаснила је Голићева и најавила да ће се настојати да одређене социјалне категорије имају бенефите и попусте.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић захвалио је Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију на до сада реализованим пројектима у тој општини.

"Кроз санацију Основне школе "Свети Сава" и вртића `Пчелица` уложено је око милион КМ, што није мала ствар за овако малу локалну заједницу, а имамо увјеравање министарке да ће и убудуће пројекти из области енергетске ефикасности из Козарске Дубице имати приоритет", рекао је Рељић.

Он је најавио да ће Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију бити канидовани пројекти санације дијела објекта Дома здравља, односно зграда Хигијенско-епидемиолошке службе и службе Хитне помоћи.