latinica  ћирилица
19/04/2018 |  18:15 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

За гимназијалце из Требиња у Пребиловцима одржан историјски час

Mанифестација "Дани сјећања", посвећена страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку, биће завршена вечерас у Источном Новом Сарајеву, академијом "Дјецу вам нећу опростити". Академију организује Основна школа "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева, у знак сјећања на 111 погинулих дјевојчица и дјечака Српског Сарајева. За гимназијалце из Требиња, у Пребиловцима је одржан историјски час.

Пребиловци су најстрадалније село у српској историји и када се на таквом мјесту говори о злочину који су починиле усташе 1941. године, онда ученици лакше схватају и историјски и географски контекст. Кроз кратку радионицу, у којој се прелази баријера између ученика и предавача, могли су да науче више о страдалној судбини својих вршњака током ратова у 20. вијеку.

Сами мјештани, потомци пребиловачких жртава, имали су улогу и домаћина, и наратора, преносећи свједочанства која су чули од најближих.

- Ми њима испричамо шта се ту десило, од злочина па све до васкрснућа села и данашњих повратника који ту живе - каже Алекса Драгићевић, мјештанин пребиловаца.

Овакав један час добра је допуна ономе што дјеца уче у редовном школском програму, али и начин да схвате повезаност историјских догађаја, па и страдања нашег народа кроз вријеме.

Јелена Мандрапа, професор српског језика и књижевности мисли да дјеци треба што чешће о томе говорити, јер на тај начин, како каже, његујемо културу сјећања на жртве.

Уз свечану академију у Источном Сарајеву, у оквиру манифестације "Дани сјећања", у Зворнику ће вечерас бити одржана пројекција документарног филма "Споменко на вјечној стражи".