latinica  ћирилица
19/04/2018 |  21:11 | Аутор: СРНА

Зворник: Приказан документарни филм "Споменко на вјечној стражи"

У зворничком Дому омладине вечерас је приказан документарни филм "Споменко на вјечној стражи", у оквиру пројекта "Дани сјећања" на страдање Срба у 20 вијеку, са акцентом на страдање дјеце.
Споменко Гостић - Фото: РТРС
Споменко ГостићФото: РТРС

Историчар из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Предраг Лозо рекао је новинарима да су овогодишњи "Дани сјећања" на страдање Срба посебно посвећени дјеци која су страдала у 20. вијеку.

"Филм 'Споменко на вјечној стражи' говори о једној специфичној категорији, односно о малољетним лицима у редовима Војске Републике Српске који су стали да бране и одбране своја села, а потом и отаџбину Републику Српске", рекао је Лозо.

Истичући да се говори о осјетљивој теми када је ријеч о страдању малољетне дјеце, Лозо каже да се организатор ове године потрудио да посебно скрене пажњу на страдалу дјецу, а један од начина обрађивања ових тема јесте и документарни филм који је приказан вечерас у Зворнику.

"Аутор филма 'Споменко на вјечној стражи' Миле Савић се на специфичан начин са доста личног ентузијазма потрудио да нам приближи личност Споменка Гостића како би се сви могли поистовјетити и разумијети услове у којима је живјело то село на Озрену у којем се водила борба за одбрану и опстанак Републике Српске", рекао је Лозо.

Члан Светосавске омладинске заједнице Зворник Милош Ивановић каже да је вечерашњу пројекцију филма организовала Светосавска омладинска заједница и Дом омладине, у сарадњи са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица из Бањалуке.

Ивановић је додао да је вечерашња пројекција филма један у низу догађаја, у оквиру манифестације "Дани сјећања", који широм Републике Српске организује поменути Републички центар.

"Порука ове манифестације јесте да се подсјетимо на страдање Срба у протеклом вијеку од балканских ратова, Првог и Другог свјетског рата и одбрамбено-отаџбинског рата", рекао је Ивановић.

Према његовим ријечима, циљ пројекта "Дани сјећања" јесте, прије свега, да присуствује што већи број публике са фокусом на младе да се истрорија и страдање Срба никада не забораве.