latinica  ћирилица
23/04/2018 |  11:59 | Аутор: СРНА

Просјечна мартовска нето плата 840 КМ

Просјечна нето плата запослених у Републици Српској, исплаћена у марту ове године, износила је 840 КМ и номинално је већа за 1,4 одсто у односу на исти мјесец 2017. године, саопштено је из Републичког завода за статистику.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Највиша просјечна нето плата је исплаћена у финансијској дјелатности и дјелатности осигурања – 1.363 КМ, а најнижа у грађевинарству - 551 КМ.

Просјечна мјесечна бруто плата исплаћена у марту износила је 1.346 КМ.

Из Завода наводе и да је календарски прилагођена индустријска производња у периоду јануар-март ове године у поређењу са истим периодом лани већа за 3,4 одсто.

Број запослених у индустрији у периоду јануар–март ове године, у односу на исти период лани, већи је за 3,1 одсто.

У марту ове године остварен је извоз у вриједности од 299 милиона КМ и увоз у вриједности од 498 милиона КМ.

У оквиру укупно остварене робне размјене Српске са иностранством, у марту ове године је проценат покривености увоза извозом износио 60 одсто, док је проценат покривености увоза извозом за прва три мјесеца текуће године износио 74,8 одсто.

У истом периоду остварен је извоз у вриједности од 886 милиона КМ, што је за 13,7 одсто више него лани.

Увоз је, у истом периоду, износио милијарду и 186 милиона КМ, што је за 16,9 одсто више у односу на исти период претходне године.

У периоду јануар-март ове године највише се извозило у Италију - 128 милиона КМ и Хрватску - 113 милиона КМ.

У истом периоду највише се увозило из Србије - 190 милиона КМ и Русије - 163 милиона КМ.

У периоду јануар-март ове године највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 76 милиона КМ, а у увозу нафта и уља добијена од битуменозних минерала, укупне вриједности 146 милиона КМ.

Цијене производа и услуга за личну потрошњу у Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у марту ове године су, у односу на претходни мјесец, у просјеку више за 0,4 одсто, а на годишњем нивоу за један одсто.

У марту су највише расле цијене одјеће и обуће - 2,4 одсто, алкохолних пића и дувана - 1,3 одсто, те хране и безалкохолних пића - 0,7 одсто.

Највећи пад цијена у марту забиљежен је када је ријеч о намјештају и покућству - 0,5 одсто и рекреацији и култури - 0,2 одсто.