latinica  ћирилица
23/04/2018 |  16:18 ⇒ 16:20 | Аутор: Index.hr

Сплит- Ухапшен фратар осумњичен за педофилију

Сплитска полиција ухапсила је 78-годишњег фратра самостана Светог Фране осумњиченог за педофилију. Након испитивања, он је пуштен на слободу, а полиција ће извјештај о овом случају доставити Државном тужилаштву.

Тренутно све упућује да је прошло превише времена од када су почињена ова казнена дјела, али портал Индекс.хр сазнаје да ће све бити детаљно испитано, те провјерени наводи о тим дешавањима и у другим градовима у којима је служио осумњичени фратар.

Полиција се у овај случај укључила након што је Надбискупија сплитско-макарска у одговору порталу признала да је фратар суспендован и да се пред црквеним судом води истрага. Црквени истражилац долази из исте фрањевачке провинције као и осумњичени фратар, а порталу нису одговорили да ли је завршен поступак и какви су закључци.

Осумњичени фратар се бранио на испитивању тврдњом да није починио никакво казнено дјело. Црквена истрага обухватила је три случаја, а полицији су се јавили још неки оштећени. Ти случајеви су се догодили прије двадесетак година када су оштећени били малољетници. Злостављања нису пријавили полицији, некима ни родитељи не знају што им се догодило. Иако је Католичка црква још 2011. године била упозната с једним случајем, никаква истрага није покренута, нити је случај пријављен надлежним властима.