latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:52 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Претрага локације масовне гробнице Срба у Ђаковици

У Ђаковици је данас почела претрага локације масовне гробнице због сумње да се на тој локацији налазе посмртни остаци више лица за које се претпоставља да су Срби убијени током сукоба 1998. и 1999. године.
Удружење породице киднапованих и несталих лица на КиМ (Фото: udruzenjeporodica.org.rs) -
Удружење породице киднапованих и несталих лица на КиМ (Фото: udruzenjeporodica.org.rs)

Локацију у Ђаковици обезбјеђују припадници Косовске полицијске службе, а претрагу надгледају истражитељи из канцеларије Еулекса, у присуству српске и косовске комисије за нестала и киднапована лица.

Преставник Удружења породица несталих и киднапованих Срба са Косова и Метохије Милорада Трифуновић рекао је да је данас почела претрага локације у урбаном дијелу Ђаковице која је прошле седмице рашчишћена, као и једног базена који је био затрпан смећем.

"Данас смо почели са претрагом и како је планирано до краја ове седмице она ће бити завршена", рекао је Трифуновић.

Он је поновио да су посмртни остаци три особе, како се сумња српске националности, пронађени у октобру 2017. године, када је обављена прва претрага ове локације, али постоји сумња да се на локацији налази још неколико тијела, што ће током овонедељне претраге бити утврђено.

"ДНК анализом која је у току, биће утврђен идентитет пронађених посмртних остатака", рекао је Трифуновић који у име породица несталих и киднапованих, моли медије да не преувеличавају наводни број посмртних остатака на локацији која се претражује.

Он је навео да се на списку киднапованих и несталих налазе 1.654 имена од којих 564 Срба и неалбанаца.

Трифуновић каже да ће крајем седмице и косовска и српска комисија за нестала и киднапована лица издати заједничко саопштење поводом претраге локације у Ђаковици, и договорено је да ће током ове године бити убрзане претраге и нових сумњивих локација.

Он је у име породица несталих и киднапованих, а у оквиру седмице несталих лица, позвао домаће и међународне институције да помогну у расвјетљавању судбине несталих и киднапованих.