latinica  ћирилица
24/04/2018 |  13:06 ⇒ 16:25 | Аутор: РТРС

Балабанова "Слобода" тражи гарантована мјеста за Бошњаке и Хрвате

Клуб одборника "Слобода" у бањалучкој скупштини, са Будимиром Балабаном на челу, затражио је данас да се у парламенту највећег града Српске гарантују одборничка мјеста за представнике Бошњака и Хрвата, саопштио је током данашње сједнице Миленко Јаћимовић, један од одборника овог клуба.
Бањалука: Скупштина града (архив) - Фото: РТРС
Бањалука: Скупштина града (архив)Фото: РТРС

Током данашње сједнице Скупштине града, Јаћимовић је, испред клуба "Слобода", оптужио је градску власт да, предвиђеним измјенама Статута града, врши дискриминацију бошњачког и хрватског народа, пошто је је новим текстом градског стута предвиђено да од укупно 31 одборника у Скупштини града једно мјесто гарантује за припаднике националних мањина, као што је и до сада био случај.

Због очигледног кршења одлука Уставног суда и резултата пописа становништва, клуб "Слобода" ће од Централне изборне комисије БиХ и Суда БиХ затражити да се поништи Стутут града Бања Луке, уколико данас буде усвојен, јер се ради о очигледног дискриминацији Бошњака и Хрвата – рекао је Јаћимовић.

Он је подсјетио да су представници бошњачког народа у Народној скупштини тражили од органа Републике Српске да се у статут града Бања Луке убаци одредба по којом би била гарантована одборничка мјеста у бањалучкој скупштини за представнике Бошњака и Хрвата, позивајући се на одлуку Уставног о конститутивност народа.

У реагавању на захтјев "Слободе", градоначелник Бања Луке Игор Радојичић оцијенио је да се ради о шокантној иницијативи која се, случајно или не, у потпуности подудара са захтјевима које су својевремено износили представници Странке демократске акције (СДА).

Још прије десетак година, у Народној скупштини Републике Српске одбијен је готово идентичан захтјев СДА која је амандманима на Устав Републике Српске тражила да Бањалука има специјалан статус и да се и у складу с тим гарантују одборничка мјеста за Бошњаке и Хрвате.

Данас се клуб "Слобода" јавио са истим приједлогом и практично поновио причу СДА.

За мене, попуно је несхватљиво да једна партија са сједиштм у Бањалуци и Републици Српској покушава да Бањалука добије специјални статус са гарантованим мјестима који, успут буди речено, нема нити једна локална заједница у БиХ – рекао је Радојичић.

Овај приједлог "Слободе" изазвао је оштре поленике на данашњој сједници градског парламента, током које је дошло и до жестоког вербалног окршаја између одборника Јаћимовића и Владимира Мирошкљевића из Уједињене Српске.

Реагуући на ову иницијативу, Мирошљевић је позвао "Слободу" да објасни зашто би Бања Лука била посебна случај и зашто та иста права не дају Србима у Федерацији БиХ, гдје српских представника нема ни у органима у којим су им Уставом гарантована мјеста.

Бошњаци и Хрвати имају иста права као и Срби у Бањалуци, а у градску скупштину могу ући и улазе, као и сви други, преко листа политичких партија или као независни кандидати. С друге стране, не видим да се баш ико у Федерацији нашао залагати за права Срба, док ми, с друге стране, у Бањалуци, очигледно имамо појединце који се залажу за промоцију статова званичног Сарајева – рекао је Мирошљевић.