latinica  ћирилица
24/04/2018 |  13:59 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Радојичић: Буџетски оквир се повећава за око 10 милиона КМ

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да се Нацртом ребаланса градског буџета за ову годину буџетски оквир повећава за око 10 милиона КМ у односу на досадашњи, који износи око 134 милиона КМ.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

"Буџет расте за више од 10 милиона КМ по два основа, један је успјешно завршена емисија обвезница на Бањалучкој берзи од 6.240.000 КМ и други је расподјела утврђеног суфицита у пословању у прошлој години", рекао је Радојичић новинарима током паузе сједнице градског парламента.

Он је прецизирао да ће додатна средства у буџету бити издвојена за нове пројекте и капиталне инвестиције у граду.

Радојичић је истакао да ће пет пројеката бити финансирано већим дијелом из обвезница, наводећи изградњу Зеленог моста, наставак изградње источног транзита, реконструкције Улице краља Александра и бившег шопинг центра, као и наставак градње два или три водовода који ће бити повезани са извориштем "Црно врело".

"То су капитални пројекти финансирани већим дијелом кроз обвезнице, дијелом из суфицита буџета. Предвиђено је око 600.000 КМ за суфинансирање реконструције Улице краља Александра и још 600.000 КМ екстерног финансирања за реконструкцију бившег шопинг центра у спортску дворану", напоменуо је Радојичић.

Он је навео да ће из нераспоређеног суфицита 500.000 КМ бити намијењено за изградњу новог објекта мјесне заједнице и полицијске станице Лауш, додавши да ће Министарство унутрашњих послова суфинансирати изградњу полицијске станице са 500.000 КМ.

Радојичић је нагласио да је 500.000 КМ намијењено за затварање једног краткорочног кредита и смањивање износа са три милиона КМ на 2.500.000 КМ.

Он је рекао да је око 400.000 КМ планирано за основне и средње школе, реконструкцију Техничке школе, Електротехничке школе и још једне, вјероватно средње школе.

Према његовим ријечима, 450.000 КМ биће издвојено за изградњу три нова водовода у руралним насељима.

"Највише захтјева од савјета мјесних заједница је у вези са реконструкцијом саобраћајница, што износи више од 500.000 КМ. Додатно финансирање се односи и на проширење Индустријске зоне у Рамићима, куповину земљишта и регулисање инфраструктуре на том подручју са неколико стотина хиљада КМ", каже Радојичић.

Он је навео и да је пред одборницима и нови Статут града, који не садржи велике измјене у односу на досадашњи, истичући да се усклађује са Законом о локалној самоуправи.

Одборник Клуба "Слобода" Миленко Јаћимовић сматра да Град само започиње пројекте, али да их не завршава.

"Грађани с правом негодују. У плану утрошка шест милиона КМ по основу обвезница наведено је да је ријеч само о првој фази и започињању радова", истиче Јаћимовић.

Он је рекао да му све личи на добру маркетиншку причу.