latinica  ћирилица
25/04/2018 |  13:40 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Додику и Цвијановићевој признања за допринос јачању система заштите

На свечаној академији Републичке управе цивилне заштите, која је одржана данас у фочанском Градском позоришту, Златна значка за допринос јачању система заштите и спасавања уручена је предсједнику Републике Српске Милораду Додику, а исто признање накнадно ће бити уручено премијеру Српске Жељки Цвијановић.
Фоча: Цивилна заштита - златна значка уручена предсједнику Додику - Фото: СРНА
Фоча: Цивилна заштита - златна значка уручена предсједнику ДодикуФото: СРНА

Директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед рекао је да су предсједник Републике и Влада Српске дали значајан печат у раду спасилачких служби и изразио очекивање да ће убудуће и јаче подржавати рад Цивилне заштите.

Предсједник Републике Српске рекао је да је веома важно да Српска има јаку Цивилну заштиту, способну и спремну да у сваком тренутку помогне угроженом становништву.

"Република Српска има све организације за заштиту становништва, а Цивилна заштита је један од најважнијих сегмената који грађанима пружа осјећај сигурности", истакао је Додик.

Предсједник Српске у Фочи

Он је захвалио за признање и општини Фоча за домаћински пријем, те истакао да је ова локална заједница, са два факултета, стратешко мјесто за Српску.

Захвалнице Републичке управе цивилне заштите уручене су, између осталих, министру индустрије, енергетике и рударства Петру Ђокићу, Амбасади Француске, директору Полиције Српске Дарку Ћулуму, Сектору за ванредне ситуације Србије, начелнику општине Фоча Радисаву Машићу, шефу Тима за откривање експлозива при Цивилној заштити Игору Шумару.

Иста признања /захвалнице за помоћ раду Цивилне заштите/ биће накнадно уручена предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу, Амбасади Чешке, представницима УНДП-а, Сектора за цивилну заштиту из Словеније.

Представници Српско-руског хуманитарног центра из Ниша уручили су признања предсједнику Српске Милораду Додику и директору Републичке управе цивилне заштите Милету Међеду у знак захвалности за сарадњу коју овај центар има са институцијама Српске.

На свечаној годишњој академији, која је била планирана у марту поводом дана Цивилне заштите, а одгођена је због поплава у Српској, приказан је и филм о активностима Цивилне заштите.

У показној вјежби "Дрина 2018" учествоваће око 100 чланова специјализованих републичких јединица и фочанских спасилачких служби.

Показна вјежба "Дрина 2018"

Из Управе појашњавају да ће се вјежба састојати из више симулираних акција и да ће обухватити спасавање лица из саобраћајне несреће при превозу хемијских средстава, затим из аутомобила који је слетио у минско поље, спасавање утопљеника и његова вертикална евакуација из воде на мост.

Такође, вјежба подразумијева и спасавање лица са крова поплављеног објекта помоћу хеликоптера, те косом и вертикалном евакуацијом сајлама уз испумпавање воде са пумпом капацитета 12.000 литара воде у минути.