latinica  ћирилица
25/04/2018 |  13:59 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Нема повреде интереса Бошњака у Закону о средњем образовању

Вијеће Уставног суда Републике Српске за заштиту виталног интереса утврдило је данас да Законом о средњем образовању и васпитању није повријеђен витални националнИ интерес бошњачког народа.
Уставни суд Српске (архив) - Фото: РТРС
Уставни суд Српске (архив)Фото: РТРС

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске покренуо је у марту ове године процедуру за заштиту виталног националног интереса, јер је, како су навели, овим законским рјешењем у потпуности одбачен назив "босански језик".

Вијеће је образложило да тврдње подносиоца захтјева не доказују повреду ниједног права из оквира заштите виталног националног интереса било којег конститутитвног народа посебно.

Утврђено је да се захтјевом не указује на конкретно законско прописивање које вријеђа колективна права бошњачког народа већ се истиче потреба допуне законског текста у смислу прецизирања назива језика којим се служи овај народ и заступљености конститутивних народа и осталих у Савјету за развој предшколског, основног и средњег образовања и васпитања и школским одборима.

"Вијеће је у погледу ових навода утврдило да се предметне законске одредбе, али и закон у цјелини, не односи на припаднике ниједног конститутивног народа појединачно, да не садржи национални предзнак, већ се подјекнако односи на сва лица која могу бити именована за члана Савјета, односно школског одбора", саопштено је из Уставног суда.

Вијеће је оцијенило и да чињеница што Закон не садржи рјешења у смислу захтјева Клуба делегата бошњачког народа не може бити предмет поступка заштите виталног националног интереса, нити може довести до повреде виталног националног интереса ниједног конститутивног народа, те да предметом оцјене могу бити само постојеће одредбе Закона, а не могућа друга законска рјешења и њихова будућа примјена.

Овај закон је Народна скупштина Републике Српске усвојила 22. фебруара ове године.