latinica  ћирилица
26/04/2018 |  10:45 | Аутор: СРНА

У Блајбургу казне на лицу мјеста за усташке симболе

Аустријски државни тужилац и судије изрицаће на лицу мјеста у Блајбургу казне свакоме ко буде носио фашистичке и усташке симболе, наводе аустријски медији.
Блајбург - Фото: Novosti.rs
БлајбургФото: Novosti.rs

Тако ће сви који буду носили симболе усташке Независне Државе Хрватске или узвикивали "За дом спремни!" на лицу мјеста бити кажњени, најављују аустријски медији.

На аустријској територији одржава се највећи фашистички скуп у Европи - поручују политичари у Бечу, који траже јединствен закон за ЕУ како би се кажњавали они који носе симболе фашизма.

Аустријски политичари, и десница и љевица, уједињени су у ставу да на комеморацији у Блајбургу треба спријечити сваки покушај истицања таквих симбола.

Према неслужбеним информацијама, Хрватска бискупска конференција и "Почасни блајбуршки вод" ће ове године пажљиво организовати окупљање крај Блајбурга како би били избјегнути инциденти.

"Католичка црква никада није подржавала провокаторе са усташким капама који су долазили на Блајбуршко поље. То су провокатори јер је углавном ријеч о младима који нису могли имати никакве везе са усташким покретом, а полиција их никада није идентификовала", тврде на загребачком Каптолу.

Потпредсједник Хрватског сабора Жељко Рајнер, за разлику од аустријске јавности, тврди да протеклих година "није видио оне који су истицали усташке симболе".

Иако су неки аустријски политичари предлагали забрану овогодишњег скупа на Блајбургу, мјесту на коме су углавном убијени припадници усташког покрета, премијер Аустрије Себастијан Курц објаснио је да нема овлаштења да га забрани, јер скуп не организује држава већ Црква.

Аустријски европарламентарци, пак, сматрају да ЕУ треба да донесе јединствени закон који би вриједио за све чланице, а којим би било забрањено истицање усташких и фашистичких симбола, те величање фашизма.