latinica  ћирилица
26/04/2018 |  23:04 | Аутор: Б92

ЕЛ: Обрадовићев 17. Ф4, Фенер брани круну у Београду!

Кошаркаши Фенербахчеа имаће прилике да бране европску титулу у Београду јер су обезбиједили пласман на Фајнал фор Евролиге.

Фенербахче је са 3-1 у серији савладао Басконију, а посљедњи тријумф остварио је у гостима резултатом 92:83.

Турски клуб ће тако учествовати на четвртом узастопном Фајнал фору у петој сезони откад је тренер наш Жељко Обрадовић, који је чак 17. пут довео екипу међу четири најбоље на "Старом континенту".

Жоц је до сада девет пута освајао Евролигу и, уколико успије да одбрани трофеј, постаће успјешнији од свих клубова који су се икада такмичили.

Што се тиче дуела у "Фернандо Буеса арени" блистао је српски репрезентативац Марко Гудурић, посебно у првом полувремену, а на крају је завршио са 22 поена (3-4 за два, 3-5 за три, 7-8 пенали), уз 3 асистенције, подсјетивши на партије Богдана Богдановића из прошле сезоне.

Фенербахче је контролу над утакмицом преузео у финишу прве и почетком друге четвртине – вратио се из минуса од шест поена, да би послије одличне друге четвртине на полувремену имао +16. Стигао је гост и до 21 поена разлике, али је онда Басконија узвратила серијом 14:1 и унијела неизвјесност.

Екипа Педра Мартинеса је у том дијелу убацила чак 30 поена, али је Фенер успио да одбије налет и релативно рутински приведе меч крају. Тада је на сцену ступио други Србин Никола Калинић који је имао одличну нападачку ролу – на крају је постигао 13 поена (5-6 за два), док је феноменалан био и Николо Мели са 21 поеном и по 3 скока и асистенције.

У пораженом саставу најбољи је био Винсент Порије са 14 поена, Родриг Бубоа је имао поен мање, а Војтман се зауставио на 12.

У борби за ново финале Фенербахче ће се борити са екипом Жалгириса која је са 3-1 елиминисала Олимпијакос и направила најбољи резултат у овом вијеку.

Фајнал фор Евролиге на програму је од 18. до 20. маја у Београдској арени.