latinica  ћирилица
28/04/2018 |  15:08 ⇒ 29/04/2018 | 07:07 | Аутор: РТРС

Приједлог за одређивање притвора ухапшеним у предмету "Дудаковић и остали"

Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је приједлог Суду БиХ за одређивање притвора за свих 13 ухапшених у предмету "Дудаковић и остали".

Тужилаштво БиХ завршило је вечерас образлагање приједлога за одређивање притвора Атифу Дудаковићу и осталима осумњиченим за ратне злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине, а у наставку би одбрана требало да изнесе одговор.

Тужилац Ведрана Мијовић навела је као посебне разлоге за притвор опасност од утицаја на свједоке, нарочито јер Тужилаштво има у виду да позове још свједока, преносе федерални медији.

Мијовићева је навела исказе низа заштићених свједока, бивших припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ о убиствима ратних заробљеника које су починили неки од ухапшених, као и да је Дудаковић наређивао убиства и знао за њих и то не само заробљеника већ и цивила.

Она је истакла да су још у фази истраге, те да се ухапшени сумњиче за ратни злочин против човјчности, а Дудаковић и за ратни злочин против цивилног становништва.

Фахрија Каркина, адвокат осумњиченог Екрема Дедића, рекао је да ће се противити захтјеву Тужилаштва.

Он је објаснио да најкасније сутра до 18.00 часова Суд треба да донесе одлуку.

Тужилаштво БиХ саопштило је јуче да су на подручју Унско-санског кантона и неких градова ухапшени Дудаковић и још 11 припадника тог корпуса, осумњичени за ратне злочине током 1994. и 1995. године. Накнадно је ухапшено још једно лице.

Они су осумњичени за злочина против човјечности, а Дудаковић и за ратни злочин против цивилног становништва.

Ратни злочини, који су предмет истраге, односе на страдање више стотина жртава, цивила и заробљених војника српске националности са подручја западнокрајишких општина током 1995. године, као и на ратне злочине над бошњачким цивилима и припадницима Аутономне покрајине Западна Босна 1994. године.

Акција, која је спроведена јуче, резултат је дуготрајне и темељне истраге Посебног одјељења Тужилаштва БиХ за ратне злочине током које је саслушано више стотина свједока и прикупљено неколико стотина доказних материјала, укључујући архивске документе, видео-снимке и доказне материјале у вези са ексхумацијама и идентификацијама убијених.

Дудаковић је ухапшен у Бихаћу, док су на подручју Кључа ухапшени некадашњи припадници Петог корпуса Ејуб Кожењић и Хусо Балагић, а у Сарајеву Ибрахим Надаревић, ратни командант једне од бригада Петог корпуса и некадашњи федерални министар, јавили су федерални медији.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да су реаговања политичких фактора у Федерацији БиХ на хапшење Атифа Дудаковића доказ дубоке подјеле по националној основи у БиХ и да у Федарицији величају Дудаковића, без обзира на видео снимке његових злочиначких наредби.

- Хапшење је прилика да се докаже пуна истина о злочинима Петог корупса и да су и Срби у БиХ бикли жртве - напоменуо је Александар Вулин, министар одбране Србије.

Оптужницом је обухваћено укупно 17 лица, три нису доступна правосудним органима. Терете се за ратни злочин над српским цивилима и заробљеним војницима током 1995. године као и ратне злочине над Бошњацима из АП Западна Босна. Документовано је убиство 256 српских цивила и војника, најстарија жртва имала је 99 а најмлађа девет година. Према подацима Републичког центра у том периоду убијене су чак 763 особе, уништено 30 српских села, вриједна имовина, куће, манастири...

- Ово ће бити окваклификовано као кривично дјело злочина против човјечности и етничког чишћења , наглашавам ентичког чишћења српског народа - истакао је Милорад Којић, директор Републичког цетнра за истраживање ратног злочина.

Осим злочина над Србима у Западној Крајини Хрвати Дудаковића сумњиче за смрт генерала ХВО Владе Шантића у Бихаћу, ово убиство није обухваћено оптужницом.

Српска демократска странка позвала је све који правдају злочин да ако су већ имуни на сузе српских мајки, погледају снимак двојице заробљених Бошњака чије стрељање је лично наредио Атиф Дудаковић. Градити политику виктимизације бошњачког народа и сатанизације другог није пут за будућност него покушај прекрајања историје - поручили су из СДС-а.