latinica  ћирилица
29/04/2018 |  18:30 ⇒ 30/04/2018 | 11:25 | Аутор: РТРС

Пуштен Дудаковић и остали; Из Српске порука -нема повјерења у бх. правосуђе

Атиф Дудаковић и осталих 12 припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ, који су ухапшени прије два дана због ратних злочина над Србима, напустили су Суд БиХ у касним поподневним часовима.

По изласку, Дудаковић и остали нису се обраћали присутним медијима, а њихови адвокати изразили су задовољство овом одлуком. Умјесто притвора, одређене су им мјере забране контактирања директно или преко посредника са официрима и војницима који су на било који начин били укључени у војну операцију "Сана 95" на подручју општина Босанска Крупа, Босански Петровац, Кључ и Сански Мост.

Осумњиченим се забрањује и контактирање са медијима о чињеницама које се односе на овај кривични поступак, као и јавна обраћања. Полицијске станице у Сарајеву, Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши и Кључу пратиће провођење ових мјера.

Поступајићи Тужилац Ведрана Мијовић није се оглашавала.

Одлука Суда БиХ да одбије захтјев за одређивање притвора за Дудаковића и остале осумњичене за бруталне злочине над Србима показује каква је фарса бх. правосуђе, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик, и додаје, да се то очекивало, након што је Дудаковић без лисица ушетао у Суд БиХ.

- Суд није смио да пресуди, напросто јер се боји муслиманске јавности у Сарајеву која би сигурно изложила суд стравичним притисцима и они предупређују такво нешто. Очекивано је да буде таква одлука, након што је слободно ушао у Суд, махао као да држи неки политички скуп, очекивано је и да слободно изађе - навео је Додик.

Република Српска кивна је због данашње одлуке Суда, каже Додик, и поручује да се више не може вјеровати бх. правосудним институцијама.

- Најбоље би било да се размишља да се донесе закон и одбаци Суд и Тужилаштво БиХ у Републици Српској, као и ОБА која ради против наших интереса- рекао је Додик, и додао, да ће странци опет рећи да треба пустити правосуђе да ради свој посао, "а то је лицемјерно, јер су имали 12 година и доказе, а само је неко требало да препозна тог злочинца који је рекао: Палите све српско и побијте".

Додик каже да је ово прилика да се сви у Српској окупимо и кажемо да се више ово не може радити, али нажалост ми ћемо остати у политичким подјелама за разлику од бошњачких политичара. Реаговање је завршио реченицом да је јадан сваки Србин који заврши у Суду БиХ.

У Републичком центру за истраживање рата кажу да је постојало више него довољно елемената да се одреди притвор Дудаковићу и осталим осумњиченим. У питању су дупли стандарди - када се Срби хапсе одређују се притвор, а Бошњаци се пуштају да се бране са слободе.

- Посебно, ако имамо чињеницу да је Дудаковић прије годину и по дана боравио у архиву ОС БиХ и на тај начин покушао да утиче на саму истрагу и зато постоји бојазан да може да директно да утиче и на свједоке. На овај начин се шаље порука страха свим свједоцима који су одлучили да свједоче о злочинима Дудаковића и 5. корпуса над српским народом - нагласио је Милорад Којић, директор Републичког центра.

Новинска агенција СРНА преноси да Тужилаштво БиХ на рочишту за одређивање мјера Дудаковићу и осталим осумњиченим није презентовало кључни доказ - постојећи видео-снимак на којем Дудаковић наређује стријељање заробљеника. Извор Срне рекао је да постоје индиције да је снимак украден, односно намјерно уклоњен из доказног материјала Тужилаштва. Из Тужилаштва БиХ нису реаговали на ову информацију.

У Српској очекује правду за српске жртве

За разлику од бошњачке јавности, политичара, медија, невладиног сектора, па чак и Исламске заједнице који траже слободу за ухапшене и правдају ратни пут Атифа Дудаковића и Петог корпуса, тиме и бројне злочине над српским цивилима и војницима, али и Бошњацима у АП Западна Босна, у Српској очекују притвор и правду за српске жртве.

У Српској очекују да ће суђење Дудаковићу и осталим оптуженим за ратне злочине над српским цивилима и војницима у Крајини бити поштено и без притисака на свједоке.

- Није случајно да су Дудаковић и његови сарадници ухапшен прије пар дана. Постоје заиста један број одређених доказа који морају на један посебан правосудни начин да третирају Атифа Дудаковића и све злочине које је он починио, не само над Србима, већ и Бошњацима - каже Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а, каже да очекује да сваки злочин добије "име и презиме" и да тај процес буде настављен и да не стаје док не буде завршен.

Декан Правног факултета у Источном Сарајеву Радомир Лукић рекао је да флоскула да су они који су наводно бранили БиХ од агресије безгрешни, ослобођени одговорности за ратни злочин, потпуно изврнута и не може да донесе никакво добро.

- Свако ко је починио ратне злочине мора на једнак начин да одговара, јер селективна правда није правда, она је највећа неправда, јер изазива огромно огорчење. Наћи ће се поштено судско вијеће и урадити све у складу са судијским принципима како треба - каже Лукић.

Док се у Српској и поред бројних досадашњих разочарења надају да ће бх. правосуђе издржати медијски и политички притисак и кроз судски процес доказати кривицу Дудаковића и осталих, у Бихаћу је за сутра најављен скуп подршке ратном генералу тзв. АРБиХ и осталим припадницима Петог корпуса.