latinica  ћирилица
30/04/2018 |  10:05 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Званичници Српске честитали 1. мај - Међународни празник рада

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је свим радницима у Републици Српској 1. мај - Међународни празник рада и поручио да ће институције Српске наставити да буду максимално посвећене поштовању радничких права.
1. мај - међународни празник рада - Фото: илустрација
1. мај - међународни празник радаФото: илустрација

Додик је поручио да ће институције Републике Српске настојати да, у сарадњи са представницима синдиката и послодаваца, сачувају што већи број радних мјеста, побољшају положај радника и створе услове за ново запошљавање, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

"Свим радницима у Републици Српској честитам 1. мај – Међународни празник рада и желим да у добром здрављу и расположењу проведу предстојеће првомајске празнике", наведено је у честитки.

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада у посљедњих неколико година спровела низ системских мјера, укључујући и Акциони програм за запошљавање, на основу којих Српска данас биљежи рекордну запосленост, али и рекордну покривеност увоза извозом.

Цвијановићева је истакла да Српска биљежи повећање прихода у континуитету, раст БДП-а и индустријске производње, те да су све то показатељи да се Српска јача финансијски и економски и да је на путу стабилног раста и опоравка.

"Приоритет Владе Републике Српске и у наредном периоду остаће рад на стварању услова за нова запошљавања, очување постојећих радних мјеста, као и унапређење права и материјалног статуса радника", навела је Цвијановићева у честитки поводом 1. маја - Међународног дана рада.

Она је додала да су историјска симболика овог празника и његове вриједности, као што су радничка права, социјална правда и солидарност, и даље друштвени идеали за које се сви у Републици Српској морају залагати.

Цвијановићева је празник честитала радницима и грађанима Српске, Савезу синдиката Републике Српске и гранским синдикатима у своје и име Владе Републике Српске, уз жељу да га проведу у здрављу, миру и солидарности.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима, радницима и синдикатима у Српској Међународни празник рада, уз жељу да услови рада буду додатно побољшани, а запосленост повећана, чиме би био подигнут животни стандард.

Чубриловић је подсјетио да је право на рад елементарно људско право и да институције морају наћи начин да покрену производне капацитете и побољшају укупни привредни амбијент у Српској.

"Јачање привреде, отварање предузећа, повећање запослености, систематичније инспекцијске контроле у области заштите права радника и предузетника, повећање плата и пензија морали би да буду приоритети у раду свих институција ради стварања услова за бољу егзистеницију свих наших грађана, посебно младих људи који своју будућности морају да граде на овим просторима", наведено је у честитки.

Чубриловић је поручио да ће Народна скупштина, као и до сада, учинити све да законодавни оквир буде темељ за развој друштва.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић честитао је свим радницима, синдикатима и грађанима Републике Српске 1. мај и поручио да положај радника мора да буде побољшаван додатним уређењем прописа.

Истакао је да права из радног односа дата тим прописима треба да буду више поштована, те позвао послодавце да укажу веће повјерење и више уваже своје раднике.

Он је напоменуо да без новостворене вриједности, за коју су прије свега заслужни радници, неће бити напретка друштва у цјелини.

"Знам да се, због очекивања боље зараде, један број младих одлучује на потрагу за послом у западним земљама. Зато Влада има приоритетан циљ да бројним пројектима финансијске подршке, као и стварањем бољих услова за пословање и побољшање законодавног оквира у области рада и запошљавања створи амбијент да Република Српска постане пожељна за улагање капитала домаћим и страним инвеститорима", истакао је Савановић.

Он је навео да се ове године, уз обезбијеђених око 15 милиона КМ, наставља реализација пројеката запошљавања циљних група, финансијски стимулишући послодавце, али и појединце за боље и лакше пословање.

"План нам је да ове године кроз шест пројеката запослимо 4.200 радника. Смањивање незапослености мјерило је напретка једне заједнице", нагласио је Савановић.