latinica  ћирилица
02/05/2018 |  16:46 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Адвокат кажњен због критика на рад Суда БиХ

Судија Дарко Самарџић, који је процијенио да нема основа за одрђивање притвора Дудаковићу, у другом случају казнио је адвоката који је критиковао рад Суда БиХ.

Тако адвокат Слободан Перић из Бањалуке мора да плати три хиљада марака, због тврдње да Суд има једно правило кад потврђује оптужнице Србима, сасвим друго - кад одлучује о Бошњацима.

Адвокат Перић 3.000 марака мора да плати јер је написао да Суд БиХ олако потврђује оптужнице за ратни злочин који су починили Срби, а да несрби имају повољнији статус кад учине исто кривично дјело.
Перић је ову реченицу написао у опширнијем приговору, којим је желио указати да је Суд БиХ покренуо поступак против његовог брањеника, припадника Војске Републике Српске, и поред контрадикторних изјава свједока.

- Да је код оптужбе Срба довољно да неко само прстом покаже на њега и да буде оптужен. А, кад оптуже остале, ниједан доказ није довољан. Упутио сам на предмет Насера Орића и других, а таквих примјера је пуно - каже адвокат Перић.

У Рјешењу је написано да Вијеће захтијева да адвокати ничим не доводе у питање ауторитет суда. Констатовано је да је адвокат Перић прешао границе права на слободно изражавање. Перић каже да, за разлику од иступа у медијима или на политичким скуповима, само критике изнесене пред судијама и тужиоцима, могу побољшати положај обесправљених. Управо то, сматра Перић, Суд БиХ жели да спријечи.

- Отприлике, порука би била да не смијете то више радити. А, ја управо сматрам да је ово најјаче оружје, да треба на овакав начин да идемо даље, јер се та пракса још може засутавити - поручује Перић.

Вијећу је посебно засметала Перићева изјава да су Суд и Тужилаштво БиХ, и даље, под утицајем политичара ненаклоњених Србима. Такво мишљење, и поред казни, Перић не коригује. Иде и корак даље, и каже да се залаже за укидање неуставног Суда и Тужилаштва. Додаје и да ће, док ове институције постоје, сваки пут указивати када у њима уочи примјер двоструких мјерила.