latinica  ћирилица
07/05/2018 |  16:35 | Аутор: СРНА

Хапшењем Будача и Ркмана почео "прољећни лов на Србе"

Документационо-информациони центар Веритас саопштио је да су се ухапшени Срби Стеван Будач и Ђорђе Ркман налазили на списку државног тужилаштва Хрватске осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине од 31. марта 2013. године, чиме је, како оцјењују у Веритасу, почео "прољећни лов на Србе из Хрватске".
Веритас (фото: veritas.org.rs) -
Веритас (фото: veritas.org.rs)

У саопштењу се наводи да је Будача ухапсила румунска полиција у луци Галаци 5. маја, а Ркман је ухапшен на граничном прелазу Каракај приликом уласка из Србије 28. априла.

Веритас подсјећа, да се на списку Државног тужилаштва Хрватске налази 1.577 имена и указује да је на основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу широм свијета до сада ухапшено 168 Срба, од којих је 59 испоручено у Хрватску.

"Од екстрадираних, до сада је против 23 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору. Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске", наводе из Веритаса.

Поводом посљедња два хапшења Веритас указује, да је Будач оптужен да је од августа 1991. до јесени 1995. године у мјесту Батина "као члан паравојне групе зване Штаб ТО на основу генералног плана етничког чишћења на заузетој територији учествовао у терористичким акцијама против Хрвата и Мађара, као и у гранатирању куће Антуна Видовића и малтретирању Марина Самодворца који се води као нестао".

Апелациони суд у Галаци одредио је Будачу екстрадициони притвор од 15 дана, а наредно рочиште заказано је за 20. мај.

Према Веритасовим сазнањима, Ркман је и још 13 лица оптужени су да су "од јула 1991. до 5. маја 1992. године у више наврата наредили пуцање и учествовали у пуцању из минобацача и другог тешког оружја по мјестима Ђаково, Пешинци, Коритна, Мрзовић, Семељци, Владиславци што је изазвало смрт 10 и рањавање 30 особа".

"Пресудом Жупанијског суда у Осијеку од 25. маја 1995. године сви су осуђени у одсуству на дугогодишње казне затвора, међутим, већина њих је на поновљеном поступку у присутности ослобођена", подсјетили су из Веритаса.