latinica  ћирилица
08/05/2018 |  12:15 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ тражи ново суђење Орићу и Мухићу

Тужилаштво БиХ затражило је од Апелационог вијећа да првостепену пресуду којом су Насер Орић и Сабахудин Мухић ослобођени оптужби за злочине почињене у селима у околини Сребренице, укине, те да се поступак обнови.
Насер Орић - Фото: РТРС
Насер ОрићФото: РТРС

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић затражио је данас да Апелационо вијеће Суда БиХ укине првостепену ослобађајућу пресуду и одреди ново суђење пред овим вијећем команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Током данашњег изношења жалбе на првостепену пресуду пред Судом БиХ, Јањић је указао на битне повреде одредбе кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

Тужилац сматра да је ријеч о јединственој пресуди, јер се она ослања на непостојећи доказ који није изведен на главном претресу.

"Првостепено судско вијеће изрекло је противрјечну и неразумљиву пресуду јер су објава и писани отправак пресуде различити", навео је Јањић.

Јањић је рекао да је првостепено судско вијеће занемарило исказ заштићеног свједока "О1", те исказ Ибрана Мустафића о дешавањима у Сребреници 1992. године и о убиству Слободана Илића, које је, како је Мустафић рекао, извршио Насер Орић.

Према Јањићевим ријечима, Мустафићев исказ пред судом у потпуности је идентичан наводима у његовој књизи.

Тужилац је навео да је суд занемарио и више подударних исказа свједока о дешавањима у селу Залазје код Сребренице.

Браниоци Орића и Мухића, Лејла Човић и Сабина Мехић затражили су да жалба тужилаштва буде одбијена, а ослобађајућа пресуда потврђена.

Човићева је рекла да остаје код писаног одговора на писану жалбу тужиоца, која је, како је навела, нејасна и конфузна.

"Концепт жалбе заснива се на непостојећем доказу, а то је у ствари службена забиљешка заштићеног свједока коју је суд прихватио. Тада тужилац није приговарао, а данас истиче приговор аутентичности", додала је Човићева.

Она је навела да је цијела оптужница заснована на исказу заштићеног свједока, да су свједоци током главног претреса говорили супротно, те да у спису нема ниједан доказ да је Насер Орић убио Слободана Илића.

Апелационо вијеће Суда БиХ ће у законском року од 15 дана писаним отправком обавијестити стране о донесеној одлуци.

Подршку Орићу и Мухићу данас је у и испред Суда БиХ исказало око стотину њихових сабораца и представника удружења жртава рата.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење у овом предмету почело је у јануару 2016. године, а након изношења завршних ријечи Тужилаштва БиХ 29. августа, окончано је изношењем завршних ријечи одбране 12. септембра.