latinica  ћирилица
10/05/2018 |  17:44 | Аутор: СРНА

Свједок: Херенда и Мишо Жмиро довели и убили војнике ЈНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, заштићени свједок Тужилаштва БиХ рекао је да је међу људима који су довели заробљене војнике у Дом полиције препознао Неџада Херенду и још једно лице којем тада није знао име, а за које је касније сазнао да је Мишо Жмиро /Давор Матић/.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Свједок, који је био припадник Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ, објаснио је да су заробљени припадници ЈНА у Дом полиције доведени предвече 22. априла и да је, по силаску из просторије у којој је боравио, у холу видио седам-осам људи у ес-ем-бе униформи, везаних руку и са бијелим повезима преко очију.

"Довели су их мени непознати војници, а међу њима препознао сам Херенду који је носио хеклер и за којег сам чуо да је био близак Служби државне безбједности /СДБ/, као и момка којег сам знао из виђења, али тада нисам знао његово име. Касније сам сазнао да је то Мишо Жмиро", изјавио је свједок.

Према његовом свједочењу, заробљени војници су убрзо одведени у подрум, а он је са платформе степеништа видио да су они сједили или лежали на поду, те да је са њима био и Жмиро.

"Чини ми се да је то гледао и специјалац Зоран Чегар. Мислим да сам тада чуо глас Викићевог секретара Шефика Делалића Гаре како је пренио Викићево наређење да се заробљеници воде у ЦЈБ. Повели су их Херенда и Жмиро, а ја сам се вратио у своју просторију", испричао је свједок.

Рекао је да је убрзо из непосредне близине чуо пуцње и да је помислио да су нападнути јер су у току дана имали два упозорења о могућем нападу на Дом полиције. Додао је да је узео пушку и сишао у хол, а да су неки специјалци у холу говорили "побише их у Великом парку".

"Био сам шокиран, нисам знао шта да радим и отишао сам код команданта /Викића/ да га обавијестим шта се десило. Када сам ушао у његову канцеларију, по изразу његовог лица видио сам да је већ сазнао. Од муке је био црн у лицу, изгедао је лоше и потпуно шокиран. Био је дубоко потресен и ништа није говорио. Са њим је био и Асим Даутбашић из СДБ-а који је ћутао", навео је свједок.

Он је посвједочио да је након тога од других специјалаца чуо да је Викић о овом догађају обавијестио надлежне, те да је он закључио да је то био министар.

Током истраге о овом догађају 2012. године, свједок је у Тужилаштву рекао да му је Херенда на његово питање зашто побише људе одговорио да су "они то заслужили".

Свједок је рекао да не зна да ли је извршен увиђај, објаснивши да је за то надлежан ЦСБ који је био оспособљен за те послове, а да Специјална јединица за то није специјализована.

Он је потврдио да се оригинална архива Специјалне полиције налази код директора Федералне управе полиције, а копије код Удружења ветерана.

У току свједочења, које је дјелимично било затворено за јавност, заштићени свједок је навео да је предратног криминалца Јуку Празину виђао у близини Дома полиције, а да је једном видио да је долазио код Драгана Викића.

"Чуо сам да је Јука тражио да буде командант Специјалне полиције и да га је Викић избацио", рекао је свједок.

Осим Викића, у предмету "Велики парк" оптужени су тадашњи помоћник министра унутрашњих послова Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптужница их терети да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена ради уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталима још трага.

Суђење ће бити настављено 17. маја.