latinica  ћирилица
11/05/2018 |  10:03 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Сједнице Савјета безбједности УН о Косову могу бити укинуте

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић упозорио је данас да сједнице Савјета безбједности УН о Косову и Метохији могу бити укинуте ако се предсједавајући тим тијелом позове на процедуралана питања и тако избјегне вето сталних чланица Савјета.
СБ УН - Фото: РТРС
СБ УНФото: РТРС

Дачић је додао да то нису нове иницијативе, те да их је било на свакој сједници Савјета безбједности УН о Косову, које трају од 1999. године.

Он је за телевизију "Пинк" рекао да поједине земље већ неко вријеме износе такво мишљење, да представници Приштине то стално раде, а прикључују се Француска и Велика Британија.

Дачић је напоменуо да се на мјесец дана мијењају предсједавајући, а сада је то Пољска, тако да ће ова сједница бити одржана без проблема.

"Пред сваку седницу се воде расправе о томе како да се промени формат", додао је Дачић и истакао да су прво биле идеје да се "прориједе" сједнице на четири мјесеца, а сада су те идеје радикализоване и тражи се да буду затворене сједнице.

Он је навео да је Србија суочена са двоструким приступом. "Те земље говоре да су нам пријатељи и стратешки партнери, а суочени смо са активностима које у најмању руку нису пријатељске", истакао је Дачић и додао да ће Србија упозорити те земље на посљедице таквог дјеловања.

Он је напоменуо да је у Америци направљен план за подршку међународним интеграцијама самопроглашеног Косова и Метохије, у којем су као циљеви за ову годину наведени чланство у Интерполу, Свјетској царинској организацији, Унеско, Савјету Европе...

"Имамо иницијативу Британије, затим Француска мисија при УН је рекла нашој мисији да је њима иритантно то што ја радим на повлачењу признања и да имају налог да пошаљу протест свакој земљи која повуче признање. Косовска влада је ангажовала лобистичку агенцију из Француске да им помогне у признању независности", каже Дачић.

Дачић је рекао да Србија посједује документа о очекивањима Приштине како ће која земља гласати и ко ће им помоћи, па се тако од Уједињених Арапских Емирата /УАЕ/ тражи да плате земљама које немају новца да дођу на конфренцију Интерпола да би гласали за самопроглашено Косово и Метохију.

"Ово је борба Давида против Голијата, али нећемо се предати", истакао је Дачић и додао да је велики успјех када неко повуче признање независности такозваног Косова, јер су те земље изложене великим притисцима.

Дачић је подсјетио да пет земаља ЕУ није признало независност самопроглашеног Косова и Метохије и да не може да се утврди јединствен став ЕУ.

Говорећи о ставу Српске православне цркве /СПЦ/ према Косову и Метохији, Дачић је рекао да подржава став цркве, која каже да нема независности и подјеле, али поставља питање да ли је то могуће и реално.

"Како ћемо се борити за повратак суверенитета - трпљењем, ратом, или одбијањем тога да у наредних 10 година уђемо у ЕУ? Србија хоће компоромис и неће прихватити једнострану независност Косова. Чак и по цену да неко каже - нема чланства у ЕУ, Србија не може прихватити једнострани акт Косова, али да ли се сви слажу с тим?", рекао је Дачић.