latinica  ћирилица
11/05/2018 |  11:30 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Честитке поводом Дана Војске Српске: Војска најзаслужнија за одбрану народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Војска Републике Српске уважавала међународне конвенције о ратовању и да је то војска која је бранила слободу свог народа и којој се не може приписати да је чинила злочине.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

Честитајући Дан Војске Српске свим њеним припадницима, Додик је напоменуо да је 12. маја 1992. године донесена одлука о формирању Војске, као војне формације у одбрани слободе српског народа и политичке и војне верификације воље тог народа која се прије тога одразила кроз формирање Републике Српске.

"Да није било Војске Републике Српске страдање нашег народа било би далеко веће и обимније и подсјетило би на наша страдања из Другог свјетског рата", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након централне манифестације обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Додик је подсјетио да је разлог зашто се српски народ дигао у стварање своје државе и војске управо то историјско сјећање на страдање које је било масовно у прошлом вијеку.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је данас 12. мај - Дан Војске Републике Српске /ВРС/ свим припадницима ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, истакавши да је немјерљив допринос који су ВРС и њени борци дали у стварању и очувању Српске.

"Зато се данас са посебним пијететом сјећамо свих који су нам храбрим дјелима, не штедећи ни оно највриједније што су имали - животе, омогућили да данас живимо у миру и слободи. У име Владе Републике Српске и своје, свим припадницима ВРС, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, упућујем најискреније честитке поводом обиљежавања Дана ВРС", наводи се у честитки.

Цвијановићева је истакла да је ВРС један од симбола идентитета српског народа у БиХ, а трајна обавеза свих је да памте српске борце који су у одбрамбено-отаџбинском рату одбранили Републику Српску и сачували свој народ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

"Увјерена сам да ће Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, са поносом и поштовањем и у будућности наставити да баштини њену традицију, част, понос и достојанство", наводи се у честитки.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је данас да је Војска Републике Српске најзаслужнија за одбрану народа и територије, те за постојање и очување Српске, као равноправног дијела БиХ.
Чубриловић је у своје и у име Народне скупштине команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Милану Радојчићу, официрима, подофицирима и војницима честитао Дан Војске Републике Српске и овог пука, који баштини традицију ВРС, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Српске, 12. маја 1992. године, донијела историјску одлуку о формирању ВРС, као неопходни одговор на догађаје који су најављивали ратни сукоб на простору бивше југословенске републике БиХ.

"ВРС, као одбрамбена војска, у чијим редовима су били војници различите националне и вјерске припадности, у складу са Уставом и законом, штитила је народ Републике Српске, бранила своју територију и дала немјерљив допринос стварању и очувању Републике Српске", наводи се у честитки.

Он је нагласио да је обиљежавање Дана ВРС прилика да се ода почаст и са посебним поштовањем присјети на 23.000 страдалих бораца који су у току одбрамбено-отаџбинског рата животе дали за стварање Републике Српске.