latinica  ћирилица
12/05/2018 |  09:05 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Дрецун: Ништа од првих оптужница против тзв. ОВК још годину дана

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да ће новоименовани тужилац Суда за злочине такозване ОВК Џек Смит добити тражени период од годину дана да се упозна са процедуром и предметима, што значи да прије истека тог тока неће бити првих оптужница.
Милован Дрецун - Фото: РТС
Милован ДрецунФото: РТС

"Нема дилеме да ће он добити тај период, што значи да нећемо имати прве оптужнице пре истека тог рока. Још не знамо ко ће бити у његовом тиму и да ли ће претходни тим наставити да ради са њим што би било добро јер су они упознати са целом проблематиком", рекао је Дрецун за РТС.

Дрецун сматра да је немогуће да предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, који се помиње у извјештају Дика Мартија /о злочинима ОВК и трговини људским органима/, избјегне да се нађе на оптужници.

"Имајући у виду да Дик Марти идентификује Дреничку групу коју предводи Тачи и да ће се подићи оптужбе на основу командне одговорности, онда је немогуће да Тачи избегне да се нађе на оптужници, осим ако не буде толико снажног политичког притиска неке државе да то издејствује", рекао је Дрецун.

Он је напоменуо да је спремност бившег тужиоца Дејвида Швендимена била евидентна, јер није хтио да прави уступке и можда је зато отишао.

Основ за подизање оптужница је извјештај Мартија и каснија истрага којом је руководио Клинт Вилијамсон.

Тада прикупљени докази упућивали су на организовани прогон и злочне против Срба, Рома, али и косовских Албанаца, а као одговорни, означени су високи команданти ОВК.

Новоименовани тужилац Џек Смит из САД има искуство у истрагама за ратне злочине током рада у хашком Међународном кривичном суду.

Он је рекао да специјално тужилаштво анализира око 700.000 страница документације.