latinica  ћирилица
18/05/2018 |  14:06 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Анкетни одбор о случају Драгичевић: Шта су рекли Каран и Илић? (ФОТО)

У Народној скупштини Републике Српске одржана је прва радна сједница Анкетног одбора, формираног одлуком парламента Српске с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања младића Давида Драгичевића.

На сједници, којој су присуствивали и представници групе "Правда за Давида" Љиљана Тешановић и Борислав Радовановић, изјаве су дали директор Завода за судску медицину Жељко Каран и Дарко Илић начелник Управе МУП-а Српске за организовани и тешки криминалитет.

Жељко Каран готово два сата одговарао је на питања анкетног одбора. Поновио је да је узрок смрти утопљење, што како појашњава, потврђује пронађена утопљеничка пјена. Појаснио је да је датум и сат написан на потврди смрти, која је узбуркала јавност, уписано као посљедњи оперативни податак да је тада био жив.

Истиче да није ријеткост да специјалиста судске медицине буде на увиђају, али признаје да је, на позив Дарка Илића, први пут присуствовао једној конференцији за новинаре МУП-а, за коју сматра да је била конфузна. Ни тада, ни данас, истиче, није квалификовао о каквој врсти смрти је ријеч. 

Жељко Каран изјава за Анкетни одбор (Фото: РТРС)

"Ја нигдје нисам написао да је задес, самоубиство или убиство, ја то нисам написао. Ако је то утврдила полицијска истрага, то је њихов податак не мој", рекао је Каран.

На конференцију за новинаре, на коју је јавност бурно реаговала, осврнуо се и Дарко Илић, наводећи да је одржана уз консултацију са министром Драганом Лукачем. Циљ је, каже, био да се одговори на бројне дезинформације. Тврди да је, управа у чијој надлежности су убиства по непознатом починиоцу, уврдила да нема индиција да је ријеч о кривичном дјелу убиство и да никада није рекао да је ријеч о задесној смрти. 

"Ја сам говорио да је то вјероватно задесна смрт", изјавио је Илић.

Жељко Каран, изјава Анкетни одбор (Фото: РТРС)

Када је ријеч о обдукционим налазима, Каран истиче да је једина разлика између његовог и налаза специјалисте из Београда, напукнуће носне кости и процјена времена смрти. Није могао поврдити, а ни демантовати да ли се повреде које су, каже, неспорно заживотне, могу довести у везу са утопљењем.

Објаснио је Каран и због чега из плућа није узет узорак воде, тврдећи да се састав Црквене мијења из минута и минут и да таква анализа не би показала ништа. Када је ријеч о токсиколошкој анализи, истакао је да је скрининг налазом који је Завод урадио, утврдио присуство наркотика на доњој граници и да је то прелиминарна анализа која нема доказну снагу. О томе је, каже, обавијестио МУП.

"Узети су узорци са циљем додатне анализе, не знам да ли су их послали", одговорио је Каран. 

Каран тврди да је свој посао у случају смрти Давида Драгичевића урадио у складу са правилима слижбе и законским прописима. Наглашава, из овог случаја извукао теоријски максимум и да све мора поновити, урадио би обдукцију опет на исти начин. 

И Дарко Илић каже да на њега нико, ни у случају Давида Драгичевића, ни раније није утицао како да води случај. Жали што су институције подлегле притиску јавности, што, каже, потврђује чињеница да је истрага изузета из надлежности Илићеве управе и да је формиран тим тужилаца.

"Јако тешко је издражи притисак јавности, што је довело ево до тога да сједим овдје и одговарам на приватна питања", истакао је Илић.

Истиче да, према његовим сазнањима, Тужилаштво, откако је изузет предмет из његове надлежности, није довело у питање ништа из извјештаја који му је достављен. Не сјећа се да је икада прошло оволико времена а да се Тужилаштво није изјаснило да ли је ријеч о кривичном дјелу или није. На констатацију Бранислава Бореновића, предсједника Анкетног одбора, да и даље нема одговора на питање како је Давид настрадао, Илић је навео да не може рећи како се смрт "десила."