latinica  ћирилица
18/05/2018 |  16:12 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Путин: Европа треба да помогне у обнови Сирије

Европске земље би требало да помогну у поновној изградњи Сирије, уколико желе да се избјеглице врате у ту земљу, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Ангела Меркел и Владимир Путин (Фото: www.rt.com) -
Ангела Меркел и Владимир Путин (Фото: www.rt.com)

Он је током заједничке конференције за новинаре са њемачким канцеларом Ангелом Меркел у Сочију позвао на деполитизовану обнову Сирије.

Русија је оспорила став ЕУ да би Запад требало да се усредсреди само на хуманитарну помоћ, а да не обезбиједи новац за поновну изградњу Сирије, све док сиријски предсједник Башар ел Асад не "подијели" власт са опозицијом.

Неопходно је покренути политички процес у Сирији и Њемачка је спремна да промовише такав процес, изјавила је њемачки канцелар Ангела Меркел.

Она је нагласила да је политички процес у Сирији "очајнички потребан" и да је Берлин спреман да га подржи.

Меркелова је рекла да је забринута због одредбе у којој се наводи да ће они Сиријци који нису у одређеном временском року добили право на имовину у Сирији изгубити своје право на то, јавио је ТАСС.

Русија је оспорила став ЕУ да би Запад требало да се усредсреди само на хуманитарну помоћ, а да не обезбиједи новац за поновну изградњу Сирије, све док сиријски предсједник Башар ел Асад не "подијели" власт са опозицијом.

Стратешки интерес Њемачке је да одржава добре односе са Русијом, рекла је Меркел послије састанка.

Меркелова је рекла да такви односи нису противни наставку чврстог трансатлантског пријатељства.

Она је нагласила да постоји потреба за наставком транспортовања гаса преко Украјине чак и послије завршетка градње гасовода "Сјеверни ток 2", који ће заобићи ту земљу.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да би транспортовање гаса у Европу могло бити настављено преко Украјине, чак и након завршетка градње гасовода "Сјеверни ток 2" преко Балтичког мора.

Он је након састанка са њемачким канцеларом Ангелом Меркел у Сочију рекао да Русија нема намјеру да обустави испоручивање гаса земљама ЕУ преко Украјине.

Путин је нагласио да ће се транспортовање гаса преко Украјине наставити уколико и даље буде економична, јавио је АП.

Њемачка жели руски гас и израчунала је да ће нови гасовод омогућити већу вриједност за новац у поређењу са другим опцијама, али нова рута заобилази Украјину, која се у великој мјери ослања на транзитне таксе за руски гас.