latinica  ћирилица
19/05/2018 |  12:32 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Протестна шетња "За Србију без ГМО"

У оквиру планетарног марша против Монсанта, који се сваке треће суботе у мају традиционално одржава широм свијета, у Београду и у још шест градова Србије, одржана је протестна шетња "За Србију без ГМО".

Иако више од 80 одсто општина у Србији не жели ГМО, влада Србије, под притиском ЕУ и западних мултикомпанија, жели да промјени рестриктивне законе, и да у промет пусти производе које имају далекосежне посљедице по људско здравље, еко систем и домаћу заједницу.

"Поента је да су се наше општине врло децидно опредијелиле да не жело ГМО на својој територији. Морамо да сачувамо земљу наших предака, који су крвљу бранили своју земљу и своју дјецу, и ми једноставно морамо да живимо без ГМО", наглашава професор на Пољопривредном факултету и народни посланик Миладин Шеварлић.

Порука учесника скупа је да Србија треба да буде слободна од ГМО производа, јер ништа није вриједно угрожавања људског здравља, чак ни улазак у Европску унију, која то условљава.

"Зашто бисмо се ми упуштали у посао са ГМО, кад Србија има довољно услова да производи здраву храну, не само за своје становништво, већ и за извоз?! Зашто бисмо угрожавали сопствену производњу и доводили у опасност своју дјецу?!", рекао је Зоран Јовановић из удружења "Ко нам трује децу".

Протестну шетњу организовало је Друштво српских домаћина, уз подршку удружења грађана "Здрава Србија" и "Ко нам трује децу", а осим у Београду, скупови су организовани и у Крагујевцу, Новом Саду, Пријепољу, Параћину, Ужицу и Нишу.