latinica  ћирилица
23/05/2018 |  08:56 | Аутор: СРНА

Лакетић: Посјетити и локације на Космету

Предсједник Комисије Скупштине Србије за истраживање посљедица НАТО бомбардовања Дарко Лакетић рекао је да намјерава да, осим контаминираних локација у централној Србији, посјети и локације на Косову и Метохији.
Посљедице НАТО бомбардовања - Фото: РТРС
Посљедице НАТО бомбардовањаФото: РТРС

Лакетић је изјавио да ће прва локација коју ће посјетити ова комисија бити подручје Врања, односно девет локација које су по мапама дефинисане као мјеста која су контаминирана пројектилима са осиромашеним уранијумом.

Што се тиче Косова и Метохије, Лакетић је напоменуо да је према српском Уставу то дио Србије и да у складу са Уставом и Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН и потписаним споразумима има намјеру да и на том подручју посјети локације.

"Све ће се то догодити након првог конститутивног састанка и након првог састанка са свим релевантним институцијама зато што читав тај рад треба да буде увезан не само са народним посланицима који су предложени за комисију, него и са институцијама које ће стручно обављати свој део посла", рекао је Лакетић за РТС.

Он је навео да ће након конституисања Комисије ово тијело имати први састанак са свим представницима релевантних институција, које ће имати значају улогу у заједничком раду.

Лакетић наводи да ће потом први корак бити одлазак на терен, односно посјете и потврђивање локација јер већ постоје одређене мапе.

Он је додао да Комисију чине представници власти и опозиције у парламенту.

"Такав избор одражава жељу свих нас да се дође до праве истине. Једностраначко тело није добро, тако да у комисији постоје представници различитих странака и очекујем различита мишљења. Суштинска ствар је да сви заједно тежимо ка истини", рекао је Лакетић.

Комисија је одлуком скупштине Србије формирана 18. маја, а први извјештај требало би да представи 2020. године.