latinica  ћирилица
23/05/2018 |  11:45 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Зелени климатски фонд донирао 17,3 милиона долара

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је, захваљујући сарадњи Министарства на чијем је челу и УНДП-а, БиХ прва и за сада једина у Европи добила велику донацију од Зеленог климатског фонда од 17,3 милиона долара за пројекте у области енергетске ефикасности.
Маглај - Голић - Фото: РТРС
Маглај - ГолићФото: РТРС

"С обзиром да се у овом пројекту захтијева суфинансирање домаћих власти, драго ми је да могу рећи да смо на најбољем путу да обезбиједимо та средства, како бисмо могли кренути у реализацију овог изузетно значајног пројекта којим ће бити обновљене десетине јавних објеката у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/", рекла је Голићева у Маглају.

Она је након састанка са амбасадором Шведске у БиХ Андерсом Хагелбергом и представницима УНДП-а поводом завршетка модернизације јавне расвјете на подручју Маглаја, рекла да је дугорочна сарадња Министарства, као "фокал поинта" у име БиХ за Конвенцију УН о климатским промјенама, и донатора у БиХ, уз велику помоћ УНДП резултирала реализацијом низа пројеката попут израде секторских стратегија адапатације на климатске промјене у наредне три године.

"За овај пројекат обезбијеђено је 2,4 милиона долара донација. Ријеч је о пројекту за БиХ", рекла је Голићева, која је контакт-особа за Зелени климатски фонд за БиХ, истичући одличну сарадњу са колегама у федералном Министарству туризма и заштите животне средине.

Партнери у реализацији активности пројекта Зелени економски развој /ГЕД/ у Републици Српској су Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарство просвјете и културе и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Пројекат Зелени економски развој посвећен је креирању услова за инвестиције у повећање енергетске ефикасности јавних објеката како би се оствариле буџетске уштеде, повећао број "зелених радних мјеста", побољшао комфор за кориснике и реинвестирала уштеђена средства што доприноси привредном напретку земље и очувању животне средине.

Пројект имплементира Развојни програм УН уз финансијску подршку Владе Шведске, Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Фонда за заштиту животне средине Федерације БиХ, у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, ентитетским министарствима просторног уређења, кантоналним министарствима, општинама и другим партнерима.

У 2017. години пројекат ГЕД уврстио је додатну активност - реконструкцију и модернизацију уличне расвјете. Током 2016. и 2017. године шест детаљних енергетских прегледа је извршено у општинама Прозор/Рама, Кључ, Добој југ-Матузићи, Кисељак, Хаџићи и Маглај.

Први пројекат модернизације уличне расвјете у оквиру ГЕД пројекта реализован је на подручју општине Маглај. Инвестиције је износила 180.000 КМ, а у протекла три мјесеца општина је уштедјела око 9.000 КМ у односу на исти период прошле године.