latinica  ћирилица
24/05/2018 |  16:31 | Аутор: СРНА

Азри Башић потврђена затворска казна од 14 година

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Азра Башић, бивша припадница ХВО, осуђена на затворску казну од 14 година за ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен од априла до јуна 1992. године на подручју Дервенте, сазнаје Срна из извора блиских правосудним институцијама на нивоу БиХ. Бинеса Абаспахић, адвокат Башићеве, није могла Срни потврдити ову информацију.
Азра Башић      (Фото:.tf.rs) -
Азра Башић (Фото:.tf.rs)

Башићева је првостепеном пресудом осуђена за убиство Благоја Ђураша, цивила који је претходно био злостављан и претучен у Дому ЈНА у Дервенти. Његово тијело пронађено је тек 2003. године.

Славиша Ђураш, Благојев син, рекао је да је мала свака казна за злочин који је Башићева починила, али да је правда дијелом задовољена, а тиме је Тужилаштво БиХ показало да може када хоће доказати страшне злочине.

"За ове злочине које је урадила према мом оцу и осталим затвореницима, све испод 30 година је мало, али суди се по закону из СФРЈ, гдје је највећа казна 15 година. Њој је у казну урачунат и притвор у Америци, тако да ће изаћи до 2025. године на слободу, а многи људи које је малтретирала, обољели су и умрли", истакао је Ђураш.

Она је, како је то закључило и Судско вијеће, ван сваке сумње била "једина женска особа у Дому ЈНА", мјесту на којем су били заточени и мучени српски цивили у Дервенти 1992. године.

Предсједавајући Судског вијећа Сеад Ђикић рекао је да је Башићева ослобођена за три тачке оптужнице јер на основу исказа који су прочитани у судници Вијеће није могло донијети одлуку о евентуалној кривици.

На основу свједочења, Судско вијеће утврдило је да је Башићева затвореним цивилима наредила да се скину голи до појаса и изују боси, да поједу југословенски новац, да боси ходају по стаклу, те их тјерала да са тијела Ђураша лижу крв.

Проглашена је кривом и да је Бори и Петру Марковићу у мају 1992. године у селу Поље наносила снажне психичке и физичке болове.

Предсједник Удружења ратних заробљеника у Дервенти Драго Кнежевић рекао је да је правда почела да дјелује у БиХ, те да сви који су починили ратни злочин морају одговарати за своја злодјела.

"Поготово Азра која је заклала Благоја Ђураша. О ономе шта је радила заслужила је много више, кад видите кроз шта смо ми прошли и која је то голгота и које је то мучење и паћење. Та Азра је покојном Мили Кузмановићу, који је умро у младим годинама, сјекла уши и хватала га врелим машицама за гениталије", наводи Кнежевић.

Вријеме је, вјерују представници жртава, да лицу правде буду приведени и они који су довели Азру Башић, али и друге да чине злочине.

"Задовољни смо овом пресудом кад видимо какве су оне до сада. Поготово Дамиру Липовцу који је тукао, мучио, патио и извео два човјека, пуцао у њих и убио их, а добио је само седам година затвора", рекао је предсједник Удружења ратних заробљеника.

Башићева је у Дервенти боравила као припадница формације састављене од добровољаца из Ријеке и у то вријеме је била хрватска држављанка, мада је Хрватска након њеног хапшења негирала да је била припадница Хрватске војске.

Азра Два Ножа или Крвава Азра крила се у градићу Стентон у САД под именом Изабела Башић.

Ухапшена је у марту 2011. године у САД према потјерници и изручена БиХ.