latinica  ћирилица
24/05/2018 |  19:56 ⇒ 23:07 | Аутор: СРНА

Цвијановићевој додијељен Орден Универзитета И. Сарајево

Највеће признање Орден Универзитета у Источном Сарајево додјељено је предсједнику Владе Републике Српске Жељки Цвијановић које је у њено име примио министара науке и технологије Српске Ален Шеранић.
Источно Сарајево, Шеранић - Орден Универзитета - Фото: СРНА
Источно Сарајево, Шеранић - Орден УниверзитетаФото: СРНА

На свечаној академији, поводом Дана и крсне славе Универзитета у Источном Сарајеву, додијељена су признања и награде институцијама и појединцима заслужним за развој ове високошколске установе.

Министар науке и технологије Ален Шеранић рекао је да Универзитет у Источном Сарајеву представља важну карику науке и научноистраживачког рада у Српској, прије свега кроз модерне студијске програме којима помаже студентима да буду дио савремених токова у Српској, као и кроз природне и техничке науке помоћу којих се повезује са привредом у Српској.

"То је врло значајан дио гдје образовање и наука доприносе развоју Републике Српске", истакао је Шеранић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да је Универзитет у Источном Сарајеву већ дао одређене резултате, што се види по студентима који, када заврше овај универзитет, лако уписују уневерзитете за напредовање у магистарским и докторским студијама.

"То је резултат рада професора и свега што је уложено у опремање Универзитета у оквиру кога факултети, као што је Медицински, Машински, Електротехнички, имају опрему које се не могу постидјети и старији универзитети и факултети", рекао је Милошевић и изразио наду да ће и у наредном периоду Универзитет показивати све боље резултате, те да ће, они који га заврше, остати и развијати Републику Српску.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић рекао је да су данас, када је обиљежено 26 година рада, сумирани бројни резултати у научном, научноистраживачком и наставном процесу.

"Наградили смо данас и оне из јавног живота који су својим заслугама подстакли развој Универзитета, посебно наше најбоље студенте", нагласио је Пашалић.

Он је додао да је Универзитет у Источном Сарајеву једна од најзначајнијих институција у овом дијелу Републике Српске која запошљава 1.000 радника, окупља 857 наставника и сарадника и 11.000 студената.

Према његовим ријечима, задатак Универзитета је да увијек модернизује студијске програме, наставни и научноистраживачки процес, што је већ значајно урађено.

Што се тиче студентског стандарда, Пашалић је рекао да је много тога урађено на његовом подизању, те да се већ праве нови кораци као што је изградња нових студентских домова и њихове адаптације, прије свега у Источном Новом Сарајеву, а затим и у другим мјестима, гдје су дислоциране високошколске установе Универзитета.

"Влада Републике Српске је већ ушла у тај процес и обезбиједиће средства", рекао је Пашалић.

Признање за најбољег студента освијила је Милица Перућица, студент четврте године Пољопривредног факултета, са просјеком од 9,7.

Перућица је изразила жељу да, након студија, остане у Републици Српској и својим знањем и трудом допринесе развоју пољопривреде у Српској.

Академији је поред великог броја званица, присуствовао и Његово преосвештенство митрополит Хризостом.