latinica  ћирилица
25/05/2018 |  11:12 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Додик: Регистровати све кориснике средстава страних влада и фондација

Република Српска припрема Закон према којем ће сви који користе средства страних влада и страних фондација имати обавезу да се региструју у Министарству правде Српске и да подносе извјештаје о коришћењу тих средстава, најавио је предсједник Републике Милорад Додик.

Додик је истакао да су то неке земље већ учиниле и да је, можда, интересантно да само буде преписан амерички закон у том погледу.

"На примјер, ви ако хоћете нешто да учините у САД са становишта подршке било коме тамо, прођете ригорозну процедуру, а термин за те који би то радили тамо у име неке владе или државе, они се називају агентима", рекао је Додик у сјеверној руској пријестоници гдје учествује на Међународном економском форуму.

Говорећи о милионима које Велика Британија и САД издвајају за медије да би спријечиле утицај Русије у БиХ, Додик је рекао да је то усмјерено против Републике Српске. Подсјећа да осим Спутњика, нема руских медија на овим просторима.

Сматра да би требало отворити руску информативну кућу која би на локалним језицима емитовала телевизијски програм који би покривао наш регион.

"Као што то чине Н1 и Ал Џазира који су одавно присутни и нико више не сматра да је то проблем. А када би се сада појавио овај облик, да Руси то учине, вјероватно би то изазвало лавину напада и на нас и на Русе. А они, ништа у суштини не чине. Ако неко врши утицај, то су Британија и САД, а не Русија. Али, живимо у свијету стереотипа, изврнутих истина, лажних вијести", истакао је Додик.