latinica  ћирилица
25/05/2018 |  20:01 ⇒ 26/05/2018 | 11:10 | Аутор: РТРС

Форум у Санкт Петербургу- највише пажње привукла пленарна сједница (ФОТО)

На Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, највише пажње привукла је пленарна сједница на којој су, уз руског предсједника, учествовали предсједник Француске Емануел Макрон, јапански премијер Шинзо Абе, нови потпредсједник Кине Ванг Ћи-шан, те шефица ММФ-а Кристин Лагард.

Предсједник Русије Владимир Путин у уводном излагању на пленарној сједници истакао је да се тренутно у систему међународних односа одмјеравају снаге, упозоривши да би излазак било које земље из одређеног уговора и кршење договора, донијели велике ризике и губитке на глобалном нивоу.

- Глобални недостатак повјерења доводи у питање перспективе глобалног раста. Логика економског егоизма не одговара данашњој специјализацији земаља и компанија, изградњом сложених свјетских производних ланаца. Не требају нам трговински ратови, па чак ни привремено трговинско примирје, него потпуни мир у трговини - рекао је Путин.

Путин је истакао и да глобална економија трпи због санкција које имају политичку позадину.

СПИЕФ, учесници (Фото: РТРС)

Француски предсједник Емануел Макрон позвао је на побољшање веза Русије и Европске уније.

- Желио бих да Русија остане у оквирима Савјета Европе. Желим да по многим питањима, економским, социјалним и одбрамбеним, наш стратешки дијалог добије нову динамику - рекао је Макрон.

СПИЕФ, Пленарна сједница (Фото: РТРС)

Јапански премијер Шинзо Абе рекао је да је на глобалном плану важно повезивање и сарадња Токија и Москве.

- Русија и Јапан треба да потпишу мировни споразум како би могли реализовати амбиције у сфери економске сарадње - рекао је Абе.

Осим бројних економских тема, свјетски лидери размијенили су мишљења о свјетским актуелним темама, прије свега о новонасталој ситуацији у Ирану, након повлачења САД из нуклеарног споразума с Техераном. Учесници сједнице су поручили да би за свјетску безбједност било важно да споразум остане на снази.