latinica  ћирилица
26/05/2018 |  16:19 ⇒ 27/05/2018 | 09:24 | Аутор: РТРС

Почаст борцима Прњаворске бригаде

Војска Републике Српске одбранила је слободу српског народа у Одбрамбено отаџбинском рату, али и поднијела велику жртву која се не смије заборавити.

То најбоље знају мјештани Прњавора, општине из које је 626 бораца ВРС дало живота за стварање Републике Српске.

Њима у част служен је парастос код спомен-костурнице на Новом гробљу у Бањалуци. Почаст страдалим у протеклом рату, одали су и мјештани бањалучких мјесних заједница Кочићев Вијенац, Булевар и Побрђе.

Више од 4.000 бораца ВРС прошло је кроз Прњаворску бригаду у Одбрамбено-отаџбинском рату. Међу њима и син Боре Пеулића. Страдао је 1995. године и пронађен седам година касније.

"Не можете ни да замилите у тој несрећи, колика је срећа када нађете своје дијете или рођака, да га можете поштено сахранити и да знате гдје да дођете да му одате пошту. Како ли је тек онима који још нису нашли своје најмилије", каже Боро Пеулић, предсједник општинске Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Прњавор.

Године 1994. Прњаворска бригада претрпјела је највеће губитке. Само у једном дану остали су без 113 сабораца, 31 се још води као нестао, а ова општина друга је у Републици по броју страдалих у односу на број становника. На 1.000 становника општина Прњавор је имала 18 погинулих бораца.

"Надам се да ће се борци ујединити и да ће одредити гдје на подручју Прњавора да буде изграђено спомен обиљежје, а ја им обећавам да средства за градњу неће бити проблем и да се догодине окупљамо у Прњавору, а не у Бањалуци", истиче Дарко Томаш, начелник општине Прњавор.

Крај Одбрамбено отаџбинског рата, на жалост нису дочекала ни 153 борца из мјесних заједница Кочићев Вијенац, Булевар и Побрђе у Бањалуци. За одбрану Српске из ових мјесних заједница, мобилисано је више од 2.000 бораца.

"Ја сам изгубила мужа. И сама сам била учесник рата. Била сам медицинска сестра и на тај начин сам пружила допринос стварању Републике Српске", каже Зора Малбаша.

Пошту палим борцима одао је и ресорни министар Миленко Савановић. Поручио је да обавеза Владе остаје да чини све да помогне породицама погинулих и ратним војним инвалидима и да буде на услузи категоријама које су за Републику Српску дале оно највредније.

"Нама који смо остали живи и који смо успјели да реализујемо то што смо хтјели, а то је Република Српска, остаје обавеза да као Влада и институције учинимо све како би били на услузи свима онима који су на овај или онај начин повезани са одбрамбено-отаџбинским ратом и да им олакшамо живот", рекао је Савановић.

"Наша статистика показује да је више умрлих чланова породица несталих него идентификованих несталих бораца и цивила из Републике Српске", наводи Недељко Митровић, предсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске.

Република Српска, 23 године од краја рата и даље трага за око хиљаду и по несталих припадника Војске републике Српске, док се у три спомен костурнице у Српској још налази око 600 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака.