latinica  ћирилица
27/05/2018 |  09:23 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Чубриловић на прослави Дана града Санкт Петербурга (ФОТО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас је присуствовао прослави главног празника сјеверене пријестонице Русије Санкт Петербурга – Дана града, на позив предсједника Законодавне скупштине Санкт Петербурга Вјачеслава Макарова.
Чубриловић у Санкт Петерсбургу - Фото: РТРС
Чубриловић у Санкт ПетерсбургуФото: РТРС

Поводом прославе 315. годишњице Санкт Петербурга, Чубриловић је заједно са Макаровим положио цвијеће на Споменик цару Петру Првом, оснивачу Санкт Петербурга, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Прослава годишњице града је други најважнији празник у Санкт Петербургу након обиљежавања Дана побједе, која је ове године обиљежена низом манифестација, културних догађаја и концерата.

Чубриловић у Санкт Петерсбургу (Фото: РТРС)

Цвијеће су положили и предсједница Горњег дома парламента Руске Федерације Валентина Матвијенко, изасланици предсједника Руске Федерације Владимира Путина и губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко са којим је предсједник Чубриловић разговао о интензивирању сарадње између Санкт Петербурга и Републике Српске.

Чубриловић у Санкт Петерсбургу (Фото:РТРС)

Мимо протокола, предсједник Чубриловић је обавио дужи разговор са госпођом Матвијенко о укупним политичкм односима у Републици Српској и БиХ и јачању сарадње између највиших законодавних институција Руске Федерације и Републике Српске.

Чубриловић и делегација Народне скупштине присуствовали су церемонији пуцања из топа у Петропавловској тврђави, а на позив предсједника Макарова присуствоваће сутра, поводом прославе Дана града, пријему у Законодавној скупштини Санкт Петербурга, гдје ће бити одржан састанак предсједника Чубриловића и Макарова.

Пракса је да се на прославу и пријеме у Скупштини Санкт Петербурга позивају највише званице и делегације чији су чланови доказани пријатељи града.

Санкт Петербург ове године прославља своју 315. годишњицу, а прије три вијека у невску земљу стигли први Срби који су нашли овде другу отаџбину, градили град и одано служили Русији како у мирно доба, тако и за вријеме ратова.